Minilex - Lakipuhelin

Siirtokanne ei aina keskeytä keksinnön käyttöä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Laissa on säädetty poikkeustilanne, jonka vallitessa hyödyllisyysmallin alkuperäinen haltija saa edelleen jatkaa keksinnön ammattimaista käyttöä rekisteröinnin siirtymisestä huolimatta. Tämä tilanne on käsillä, kun tuomioistuin hyödyllisyysmalliin oikeutetun kanteesta siirtää sen hänelle siltä, jolle hyödyllisyysmalli on rekisteröity.

Jos se, jolta rekisteröinti siirretään, on ollut vilpittömässä mielessä alkaessaan ammattimaisesti käyttää hyödyllisyysmallia Suomessa tai ryhtyessään sitä varten olennaisiin toimenpiteisiin, hän saa kohtuullisesta vastikkeesta ja muutoin kohtuullisilla ehdoilla jatkaa hyödyllisyysmallin hyväksikäyttöä tai aloittaa aiotun hyväksikäytön pysyttämällä sen yleinen luonne. Neljän edellytyksen tulee siis täyttyä, jotta alkuperäisen rekisteröinnin haltija voisi jatkaa keksinnön ammattimaista käyttöä.

Ensimmäiseksi vaaditaan, että alkuperäinen haltija ei ole tiennyt, ettei hänellä ole oikeutta keksintöön. Tietämättömyyden on oltava perusteltua. Pelkkä väite ei riitä, jos näyttö ei sitä tue. Toiseksi edellytetään, että alkuperäinen haltija on ottanut keksinnön ammattimaiseen käyttöön tai ainakin ryhtynyt olennaisiin toimenpiteisiin ammattimaista käyttöä varten. On muistettava, että muu kuin ammattimainen käyttö on aina sallittua riippumatta siitä, onko keksintöön oikeuksia vai ei. Pelkkä ajatuksen tasolle jäänyt valmistelu tuskin riittää täyttämään tätä edellytystä. Kolmanneksi edellytetään, että käyttö pysyy samassa laajuudessa tai käytön yleisen luonteen säilyttäen kuin mitä se oli ennen rekisteröinnin siirtämistä. Jos käyttö on esimerkiksi ollut tuotteen valmistusta ja myyntiä Kuopiossa, käyttäjällä ei ole oikeutta alkaa vuokrata tuotetta Rovaniemellä. Neljäntenä edellytyksenä on, että alkuperäinen haltija suostuu maksamaan käytöstä kohtuullista vastiketta ja suostuu muutenkin kohtuullisiin käyttöehtoihin. Kohtuullisuutta ei ole laissa määritelty, mutta arvioitaessa ehtojen kohtuullisuutta voidaan vertailla käyttöehtoja ja -maksuja, joihin kumpikin osapuoli voisivat suostua vapaaehtoisesti, jos kyseessä olisi normaali lisenssi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa