Minilex - Lakipuhelin

Ryöstö on väkivaltainen anastus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mikäli toiselta henkilöltä viedään oikeudettomasti väkivalloin tai sillä uhaten irtainta omaisuutta, on henkilö syyllistynyt ryöstöön. Ryöstö on kyseessä myös silloin, mikäli väkivallalla tai väkivallan uhalla saadaan joku luopumaan taloudellisesta edusta.

Väkivaltaisuus erottaa ryöstön varkaudesta ja näpistyksestä, sillä väkivalta on itsessään jo oikeudenloukkauksena merkittävä, joka yhdistettynä omaisuuden viemiseen tekee siitä moitittavamman. Mikäli tekijä jää varastaessaan irtainta omaisuutta kiinni, jolloin hän käyttää väkivaltaa suorittaakseen varkauden, syyllistyy tekijä ryöstöön varkauden sijasta.

Taloudellisella edulla tarkoitetaan esinettä, jolla on rahallista arvoa. Se voi olla miltei mitä vaan, joka voidaan määritellä taloudellisesti.

Ryöstön ominaispiirteenä on väkivaltaisuus, joka tekee siitä kokonaisuutena vakavan rikoksen. Mikäli väkivaltaisuutta ei kyetä sen vähäisyyden tai väkivallalla uhkausta voida sen toteuttamiskelvottomuuden vuoksi pitämään vakavana, ei kyseessä ole ryöstö, vaan mahdollisesti jokin muu, lievempi rikos. Ryöstöstä tuomitaan vähintään neljä kuukautta ja enintään kuusi vuotta vankeutta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa