- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Rikoslain mukaan kiristys on rikos. Kiristys tarkoittaa sitä, että joku pakottaa toisen luopumaan sellaisesta taloudellisesta edusta, johon kiristäjällä ei ole oikeutta. Kiristäminen tapahtuu uhkaamalla.
Kiristysuhkaus voi käsittää mitä tahansa edellyttäen, että uhkauksen toteuttamisella olisi uhrin näkökulmasta kielteisiä seurauksia. Siten tekijän ei tarvitse uhata uhria rikoksen tekemisellä, vaan kiristyksestä on kysymys myös tilanteessa, jossa uhria uhataan täysin laillisen teon toteuttamisella esimerkiksi rikosilmoituksen tekemisellä. Uhkaus saatetaan kohdistaa myös toiseen henkilöön kuin siihen, jolle uhkauksen toteuttamisesta aiheutuisi vahinkoa. Olennaista on, että uhkaus saa uhrin luopumaan jostakin taloudellisesta edusta. Taloudellisella edulla tarkoitetaan yleensä rahaa. Kiristämällä on kuitenkin mahdollista pakottaa uhri luopumaan myös esineistä tai pakottaa uhri suostumaan epäedulliseen sopimukseen.
Jotta kysymys olisi kiristyksestä edellytetään siis sellaisen kiristysuhkauksen esittämistä, jolla uhri saadaan luopumaan taloudellisesti määriteltävissä olevasta edusta. Kiristyksestä tuomitaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. Myös kiristyksen yritys on rangaistava. Kiristysuhkauksesta on syytä erottaa ryöstöuhkaus, jolta edellytetään tietynasteista vakavuutta ja välittömyyttä.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.