- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Kiristyksessä rikoksentekijän tarkoituksena on saada uhri luopumaan jostain taloudellisesta etuudesta ilman väkivaltaa. Mikäli tällaisen luvattoman haltuunoton tai anastuksen yhteydessä käytettäisiin väkivaltaa, tai sen välitöntä uhkaa, olisi kyseessä ryöstö.
Kiristysuhkaus voi olla monenlaista henkistä painostamista. Taustalla tulee olla uhkauksen aiheuttama negatiivinen kokemus uhrille, joka painostaa uhrin luopumaan taloudellisesta edustaan. Kiristysuhkauksen ei tarvitse olla vakava, eikä välittömästi uhkaava. On myös mahdollista, että kiristysuhkauksena käytetään jotain sinänsä laillista uhkausta, kuten uhrin ilmiantamista rikoksesta.
Taloudellisella edulla tarkoitetaan uhrilla olevaa etuutta, tai etua jonka hän on saamassa, johon tekijällä ei ole oikeutta. Taloudellinen etu ymmärretään yleensä käteiseksi rahaksi tai tilillä olevaksi varallisuudeksi. Etuuden piiri on kuitenkin laaja. Etuudeksi voidaan nähdä myös arvokkaat esineet, tuleva rahallinen suoritus esimerkiksi valtiolta tai palkallinen työsuoritus.
Kiristyksestä voidaan tuomita sakkoa tai vankeutta neljästätoista päivästä kahteen vuoteen. Rikoksesta on säädetty myös törkeä muoto. Kiristyksen yritys on rangaistavaa.
Aiemmin kiristyksen ohessa puhuttiin kiskomisesta, mutta nykyään kiskominen on jätetty kiristyksen ohesta pois, koska sillä oli vahva vaikutus nykysanastossa korkoihin ja niiden liiallisiin vaatimuksiin. Tosiasiassa myös kiskomista voidaan pitää eräänlaisena kiristyksenä, mutta kiskomisesta on säädetty myös oma lakinsa rikoslakiin. Kiskonta rikoksena menee osittain päällekkäin törkeän kiristyksen kanssa, koska molemmissa tavoitellaan taloudellista etua toisen haavoittuvaa tilaa hyödyntämällä.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.