Minilex - Lakipuhelin

Rikos ihmisyyttä vastaan voi olla monenlainen epäinhimillistävä teko

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ihmisyyttä vastaan kohdistuva rikos voi tapahtua osana siviiliväestöön kohdistuvaa laajamittaista tai järjestelmällistä hyökkäystä. Mikäli tällaisessa hyökkäyksessä surmaa tai orjuuttaa toisen, sekä käy hänellä kauppaa, kiduttaa tai muuten aiheuttaa suurta kärsimystä tai tuhoaa väestöä tai väestönosaa hävittämällä elinehtoja tai muulla vastaavalla tavalla. Rikoksena pidetään myös, mikäli karkotetaan tai pakolla siirretään alueella laillisesti oleskelevaa väestöä, vangitaan ihminen ilman oikeuksia, loukataan ihmisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta tai, erottelee kansanryhmän perusteella ihmisiä.

Teon tulee siis olla osa laajamittaista tai järjestelmällistä hyökkäystä, joka kohdistuu siviiliväestöön. Mikäli tällaisesta hyökkäyksestä ei ole kyse, täyttää teko todennäköisesti jonkin muun rikoslain kohdan. Tästä rikoksesta tuomitaan ankarammin, kuin rikoksesta joka ei tapahdu hyökkäyksen aikana, koska oletetaan ihmisten olevan heikossa ja valmiiksi epäedullisessa, turvattomassa asemassa tällaisen hyökkäyksen aikana.

Rikoksesta ihmisyyttä vastaan voidaan tuomita vähintään 1 vuodesta enintään elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Rikoksen yrityksestäkin rangaistaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa