Minilex - Lakipuhelin

Panttisaamisen perintä on tarkasti säännelty

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistöpanttioikeudella vakuutuslaitos, pankki tai muu velkoja varmistaa lainan takaisinsaannin. Normaalissa ideaalitilanteessa vakuusoikeus kiinteistöön ei koskaan realisoidu, vaan velallinen maksaa velkansa sovitun aikataulun mukaisesti. Tämän jälkeen panttioikeus raukeaa ja panttikirja on palautettava kiinteistön omistajalle.

Vakuusoikeus voi realisoitua, mikäli velallinen laiminlyö maksuvelvollisuutensa. Tällöin velkoja voi vaatia saatavansa suorittamista pantin arvosta eli pantti toisin sanoen realisoidaan. Realisointi tapahtuu myymällä kiinteistö ulosottoteitse tai muussa maksukyvyttömyysmenettelyssä.

Panttisaaminen peritään usein ulosmittauksella ja pakkohuutokaupalla. Täytäntöönpanoon tarvitaan ulosottoperuste, jolloin tuomioistuin voi vahvistaa suoritusvelvollisuuden, jonka ulosottoviranomainen lopulta panee täytäntöön. Silloin, kun velallinen on pysyvästi maksukyvytön, on konkurssi tarkoituksenmukainen realisointitapa. Tällöin täytäntöönpano ulotetaan samalla kertaa velallisen koko omaisuuteen.

Vakuusoikeuden realisointi tapahtuu vain siinä tapauksessa, että saamista ei saada muuten perittyä. Panttisaamisen perintä on tarkasti säännelty eri laeissa.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa