Minilex - Lakipuhelin

Pantinsaajan saama suoja kiinteistön omistajanvaihdoksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ennen kiinteistön luovutusta perustettu pantti on luonnollisesti pysyvä. Luovuttajan luovutuksen jälkeen kiinteistöön perustama pantti ei puolestaan lähtökohtaisesti sido kiinteistön uutta omistajaa. Tietyin edellytyksin pantinsaaja eli velkoja voi kuitenkin saada suojaa siten, että pantti jää omistajanvaihdoksesta huolimatta pysyväksi. Seuraavassa tästä esimerkki.

Panttioikeus voi jäädä pysyväksi, mikäli pantinsaaja (velkoja) ei panttioikeuden syntyessä tiennyt eikä hänen pitänytkään tietää aikaisemmasta omistajanvaihdoksesta. Tämä vilpitön mieli perustuu lainhuuto- ja kiinnitysrekisterin julkiseen luotettavuuteen. Vilpittömän mielen suojan saannilla on kuukauden aikaraja. Jos rekisterissä on ollut tieto omistajanvaihdoksesta kauemmin kuin yhden kuukauden ennen panttaushetkeä, ei velkoja saa vilpittömän mielen suojaa ja siten panttaus ei sido uutta luovutuksensaajaa.

Normaalisti vilpittömään mieleen ei voi vedota merkinnän tekemistä seuraavan arkipäivän jälkeen, mutta pantinsaajalla on siis tämä kuukauden poikkeussäännös. Toisin sanoen hän voi käyttää korkeintaan yhden kuukauden vanhaa omistusselvitystä ja tällöin panttioikeus on pysyvä ja uutta luovutuksensaajaa sitova.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa