Minilex - Lakipuhelin

Osuuskunnan sääntöjen laatiminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osuuskunnan perustamisen yhteydessä on laadittava perustamiskirja, josta tulee käydä ilmi perustettavan osuuskunnan säännöt. Näissä säännöissä on vähintäänkin mainittava perustettavan osuuskunnan toiminimi, osuuskunnan kotipaikkana toimiva Suomen kunta, osuuskunnan toimiala, osuuden nimellisarvo eli osuusmaksun suuruus ja sen suorittamisaika ja -tapa sekä osuuskunnan tilikausi.

Sääntöjen pakollisen vähimmäissisällön lisäksi laissa luetellaan joukko määräyksiä, joita sääntöihin voidaan ottaa. Sääntöihin voidaan esimerkiksi ottaa määräys osuuskunnan perustamisesta vain määräajaksi, sen palveluiden tarjoamisesta myös muille kuin sen omille jäsenille, jäsenen eroamisoikeuden rajoittamisesta, suhteellisen vaalitavan noudattamisesta ja osuuskunnan jäsenten päätösvaltaa käyttävästä edustajistosta sekä toimitusjohtajasta, toiminimenkirjoittajasta ja hallintoneuvostosta. Osuuskuntalain "vapaaehtoisten sääntömääräysten" luetteloa tarkastelemalla perustajille tulisi muodostua selkeä kuva siitä, minkälaisiin tilanteisiin sääntömääräyksin kannattaa varautua. Laissa säädettyjen seikkojen lisäksi sääntöihin on mahdollista ottaa myös muita määräyksiä, ellei asiasta laissa muuta säädetä.

Mikäli sääntöjä halutaan osuuskunnan perustamisen jälkeen myöhemmin muuttaa, on päätös tästä tehtävä osuuskunnan kokouksessa lainsäädännössä erikseen tarkemmin määritellyllä tavalla.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa