Minilex - Lakipuhelin

Osuuskunnan perustaminen


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Osuuskunnalla on oltava vähintään 3 perustajaa. Nämä voivat olla joko luonnollisia henkilöitä tai oikeushenkilöitä, kuten säätiöitä. Vajaavaltainen tai konkurssissa oleva ei voi perustaa osuuskuntaa.

Teknisesti osuuskunnan perustaminen on melko helppoa. Perustamiseen tarvitaan vain perustamiskirja ja sen liitteeksi osuuskunnan säännöt. Perustamiskirjan tulee sisältää osuuskunnan perustajien tunnistetiedot, heille annettavat osuudet perustettavasta osuuskunnasta, perustamisesta osuuskunnan maksettavaksi aiheutuvat kulut ja niiden arvioitu enimmäismäärä sekä osuuskunnan ensimmäisen hallituksen tai hallintoneuvoston ja tilintarkastajien nimet.

Perustamiskirjan ja sääntöjen laatimisen jälkeen osuuskunta on rekisteröitävä kuuden kuukauden kuluessa perustamiskirjan allekirjoittamisesta. Rekisteröinnin yhteydessä on toimitettava osuuskunnan hallituksen jäsenten ja toimitusjohtajan vakuutus siitä, että osuuskunnan perustamisessa on noudatettu osuuskuntia koskevaa lainsäädäntöä.

Käytännössä rekisteröinnissä on kyse siitä, että perustamisesta tehdään perustamisilmoitus kaupparekisteriin ja verottajalle. Tällä perustamisilmoituksella haetaan myös yritykselle Y-tunnus. Perustamisilmoituksen liitteenä on oltava osuuskunnan hallituksen järjestäytymiskokouksen pöytäkirja ja tiedot nimenkirjoittajista.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

 

Selaa lakitietoa