Minilex - Lakipuhelin

Mitä tarkoittaa oikeustoimikelpoisuus?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeustoimikelpoinen on täysi-ikäinen henkilö, jonka oikeustoimikelpoisuutta ei ole rajoitettu eli toisin sanoen hän ei ole edunvalvonnan alainen. Oikeustoimikelvottoman henkilön eli vajaavaltaisen puolesta toimii hänen edunvalvojansa.

Oikeustoimikelpoisen tekemät sopimukset ovat lähtökohtaisesti päteviä. Poikkeuksena tästä on tilanne, jossa henkilö ei sopimuksen tekohetkellä ole oikeustoimikelpoinen. Syynä tähän voi esimerkiksi olla hetkellinen psyykkinen häiriö tai jopa vahva humalatila.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Sen sijaan sopimukset, joissa osapuolena on ollut oikeustoimikelvoton, eivät tule päteviksi, vaikka toinen osapuoli ei olisi ollut oikeustoimikelvottomuudesta tietoinen. Poikkeuksina tästä ovat tilanteet, joissa vajaavaltainen tekee vähäisiä ja tavanomaisia oikeustoimia, jollaisia ovat muun muassa elintarvikeostokset. Tällöin merkitystä ei luonnollisestikaan ole sillä, onko toinen osapuoli tietoinen oikeustoimikelvottomuudesta, sillä vajaavaltainen on kyseisenlaisiin oikeustoimiin lain mukaan oikeutettu.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa