Minilex - Lakipuhelin

Mitä ovat erikoistumissopimukset?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Erikoistumissopimuksessa sen osapuolet tai osapuoli erikoistuu tietyn hyödykkeen tuotantoon. Erikoistumissopimus voi olla yksipuolinen tai vastavuoroinen. Yksipuolisessa erikoistumissopimuksessa osapuoli sitoutuu lopettamaan tiettyjen tuotteiden tuotannon tai pidättymään niiden tuotannosta. Sen sijaan se sitoutuu ostamaan kyseiset tuotteet kilpailevalta yritykseltä, joka puolestaan sitoutuu tuottamaan ja toimittamaan ne. Vastavuoroisessa erikoistumissopimuksessa kaksi tai useampi osapuoli sitoutuu vastavuoroisesti lopettamaan tiettyjen eri tuotteiden tuotannon tai pidättymään niiden tuotannosta ja ostamaan kyseiset tuotteet toisilta osapuolilta, jotka puolestaan sitoutuvat toimittamaan ne. Myös yhteistä tuotantoa koskevat sopimukset ovat mahdollisia. Yhteistä tuotantoa koskevien sopimusten perusteella joko kaksi tai useampi osapuoli sitoutuu tuottamaan yhdessä tiettyjä tuotteita.

Erikoistumissopimuksella saatetaan todellisuudessa rajoittaa sopimukseen osallisten yritysten tuotantomahdollisuuksia, mikä on luonnollisesti kiellettyä. Kielletyn kilpailunrajoituksen seurauksena voisi esimerkiksi asiakkaiden valinnanmahdollisuus pienentyä, koska jonkin tuotteen valikoima on kaventunut erikoistumissopimuksesta johtuvan kilpailun puuttumisen myötä.

Erikoistumissopimuksilla voi kuitenkin olla myös myönteisiä vaikutuksia, minkä vuoksi ne ovat tietyin edellytyksin sallittuja. Esimerkiksi tuotantoa koskevien erikoistumissopimusten vuoksi sopimuksen osapuolet voivat keskittyä tiettyjen tuotteiden valmistukseen ja siten toimia tehokkaammin. Erikoistumissopimukset ovat sallittuja, mikäli sopimukseen osallisten yritysten yhteenlaskettu markkinaosuus ei ylitä 20 prosenttia merkityksellisillä markkinoilla. Menettely ei saa sisältää vakavimpina pidettäviä kilpailunrajoituksia, kuten hinnoista sopimista tai tuotannon tai myynnin rajoittamista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa