Minilex - Lakipuhelin

Kartelli on kielletty kilpailunrajoitus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kartelli on keino, jolla keskenään kilpailevat elinkeinonharjoittajat voivat hillitä keskinäistä kilpailua ja näin lisätä markkinavoimaansa ja hallita kyseisiä markkinoita. Kartellit ovat Suomessa kiellettyjä. Kielletty horisontaalinen yhteistyö voi ilmetä joko yritysten välisinä nimenomaisina sopimuksina tai niihin rinnastettavana yhteisymmärryksenä. Kartellin seurauksena on usein markkinoiden vääristyminen, minkä takia esimerkiksi kuluttaja voi joutua maksamaan huomattavasti korkeampia hintoja kartteliyritysten tuotteista.

Kartelli voi muodostua yrityksistä, jotka esimerkiksi liittyvät yhteen voidakseen valvoa hintoja ja/tai tuotantoa tai jakaa markkinoita keskenään. Kartelliin osallistuvat yritykset luottavat siihen, että ne hallitsevat omaa osuuttaan markkinoista, eikä niiden tarvitse tarjota kuluttajille uusia tuotteita tai laadukkaita palveluita kilpailukykyiseen hintaan. Käytännössä yleisimmin esiintyviä kartelleja ovatkin hinta- ja tarjouskartellit. Kartellia on yleensä sitä helpompi ylläpitää, mitä vähemmän kyseisillä markkinoilla on kilpailijoita ja mitä vaikeampaa alalle tulo on.

Sellaiset elinkeinonharjoittajien, kuten yritysten väliset sopimukset tai elinkeinonharjoittajien muut toimintatavat, joiden tarkoituksena on estää, rajoittaa tai vääristää kilpailua, ovat siis kiellettyjä. Lisäksi vaaditaan, että yritysten toiminnasta seuraa, että kilpailu merkittävästi estyy, rajoittuu tai vääristyy. Suomessa markkinoilla tapahtuvaa kilpailua valvoo Kilpailu- ja kuluttajavirasto, joka tekee tarvittaessa yhteistyötä EU:n kilpailuviranomaisten kanssa.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 7 - 23 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa