Minilex - Lakipuhelin

Mikä on lakisääteinen panttioikeus?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön omistajan yksinomaisessa määräämisvallassa ovat luonnollisesti niin uusien kiinnitysten vahvistaminen kuin erityisten oikeuksien perustaminen. Oma erityistyyppinsä on lakisääteisen panttioikeuden kirjaus. Lakisääteinen panttioikeus tarkoittaa sitä, että kiinteistö on suoraan lain nojalla panttina tiettyjen julkisoikeudellisten tai niihin verrattavien saamisten maksamisesta.

Toisin sanoen, kun normaalitapauksissa panttioikeus tarvitsee kiinteistön omistajan sitoumuksen, lakisääteisen panttioikeuden kanssa on päinvastoin, sillä se syntyy ilman omistajan sitoumusta. Esineoikeudellisen sivullissuojan saamiseksi vaaditaan kylläkin kirjausta. Ilman sitä panttioikeudella ei ole sivullissitovuutta.

Kirjaus tulee tehdä lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin vuoden kuluessa saamisen syntymisestä tai muuten panttioikeus raukeaa. Aika alkaa juoksemaan siitä, kun päätös lakisääteisen maksuvelvollisuuden määräämisestä on tehty. Panttioikeus on voimassa siitä päivästä, kun sitä koskeva ilmoitus on tehty kirjaamisviranomaiselle. Lakisääteisestä panttioikeudesta ei anneta panttikirjaa.

Lakisääteisen panttioikeuden erityisasema näkyy muun muassa siinä, että sillä on etusija ennen kiinnitykseen perustuvia panttioikeuksia ja kirjattuja erityisiä oikeuksia. Se saa toisin sanoen suoraan lain nojalla kirjauksen jälkeen paremman etusijan kuin aikaisemmat kirjaukset.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa