Minilex - Lakipuhelin

Luottamusmiehen rooli työpaikalla

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Luottamusmies on ammattiliittoon kuuluvien työntekijöiden joukosta äänestetty ammattiliiton edustaja, jonka pääasiallisena tehtävänä on edustaa työntekijöitä esimerkiksi yhteistoimintaneuvotteluissa sekä työpaikkakohtaisessa paikallisessa sopimisessa ja samalla hän valvoo, että työehtosopimuksen ja lain noudattaminen toteutuu asianmukaisesti työpaikalla. Työntekijöiden oikeus valita työpaikalle luottamusmies perustuu työehtosopimuksiin.Lisäksi luottamusmiehen tehtäviin kuuluu uusien jäsenien hankkiminen ammattiliittoon ja tiedottaminen liittoon liittyvistä asioista.

Luottamusmiehen irtisanomissuojaa on vahvistettu. Mikäli siis luottamusmies halutaan työnantajan toimesta irtisanoa esimerkiksi tuotannollisesta tai taloudellisesta syystä, se ei suoraan onnistu, edes konkurssin kohdalla. Luottamusmies voidaan irtisanoa vasta siinä tilanteessa, kun on varmaa, ettei työnantaja voi tarjota tälle enää jatkossa mitään työtä, eikä esimerkiksi toiseen tehtävään kouluttautumisesta olisi hyötyä toisen tehtävän saamiseksi työpaikalla. Irtisanomissuoja tulee esiin myös silloin, kun työntekijän irtisanomisperusteena on työntekijästä johtuva merkittävä ja painava syy. Tällaisessakin tilanteessa luottamusmiestä ei voi suoraan irtisanoa, vaan hyväksyntä irtisanomiseen täytyy tulla luottamusmiehen edustamilta työntekijöiltä.

Luottamusmiehen tehtävänä on edustaa työntekijöitä ja ajaa heidän etujaan ja oikeuksiaan. Työnantajan taas tulee huomioida erityiset irtisanomissuojat ja se, että luottamusmiehelle on annettava tarpeelliset resurssit tehtäviensä hoitoon työpaikalla. Voidaankin nähdä, että luottamusmiehen rooli työpaikalla on merkittävä sekä muiden työntekijöiden että työnantajan näkökulmasta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa