Minilex - Lakipuhelin

Lievä sotarikos on kokonaisuutena vähäinen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Sodassa on määritelty pelisäännöt, joiden mukaisesti tietynlainen toiminta aseellisen konfliktin aikana on kielletty. Toiminta on kielletty siitä syystä, että se aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä ja uhkaa konfliktiin osallistumattomien terveyttä ja henkeä. Olennaisina sotarikoksia kieltävinä kansainvälisinä yleissopimuksina on Geneven yleissopimukset, johon kuuluu vuoden 1949 Geneven yleissopimus ja siihen tehdyt lisäpöytäkirjat. Mikäli näiden toimien vastainen toiminta katsotaan lieväksi sen seurauksen, tai muiden rikokseen liittyvien seikkojen myötä kokonaisuutena arvostellen vähäiseksi, tuomitaan rikoksentekijä lievästä sotarikoksesta. Geneven yleissopimuksen sotarikokset on sisällytetty Suomessa rikoslakiin.

Sotarikoksiksi on muun muassa luokiteltu konfliktin aikana tapahtuva surmaaminen, haavoittaminen, kiduttaminen, seksuaaliset teot, toisen omaisuuteen kajoaminen ilman sotilaallista tarvetta, lippujen väärinkäyttö, panttivangin ottaminen ja kemiallisten aseiden käyttö. Kyseinen toiminta voi kohdistua asevoimien haavoittuneisiin, sairaisiin, haaksirikkoutuneisiin, sotavankeihin, sekä siviilien kohteluun.

Lievästä sotarikoksesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään 2 vuodeksi. Yritykseksi jäänyt rikos on rangaistava.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa