Minilex - Lakipuhelin

Kunnallinen itsehallinto on turvattu perustuslailla

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuntien itsehallinnollinen asema on turvattu perustuslaissa. Tarkemmin kunnan itsehallinnosta säädetään kuntalaissa. Kunnallinen itsehallinto on samalla oikeusvaltion ilmentymä. Kunnallisella itsehallinnolla toteutetaan demokratiaa paikallistasolla.

Suomen valtio jakaantuu kuntiin. Kuntia oli vuoden 2008 alussa 415 kappaletta. Kuntien määrä on jatkuvasti laskusuunnassa. Syynä ovat lisääntyneet kuntaliitokset.

Kunnallinen itsehallinto perustuu nimenomaan asukkaiden itsehallintoon. Kunnan asukkaalla on oikeus osallistua kunnan hallintoon sekä vaikuttaa kunnan asioihin. Kunnan asukkaalla on esimerkiksi oikeus vaikuttaa ympäristöönsä ja kaavoitukseen kunnassa. Kuntalaiset siis päättävät omista asioistaan. Tätä kutsutaan kunnalliseksi demokratiaksi.

Kunnat ovat erillisiä ja riippumattomia valtiosta. Valtio ei voi puuttua kuntien sisäisiin asioihin. Ainoa taho, joka valvoo kuntien sisäistä toimintaa, on lääninhallitus. Voit tehdä kantelun lääninhallitukselle, mikäli epäilet kuntasi toiminnan laillisuutta. Kunnat eivät silti ole lääninhallitusten alaisia. Lääninhallitus ei voi itse ryhtyä tutkimaan kunnan toiminnan lainmukaisuutta. Jonkin ulkopuolisen on tehtävä kantelu, jotta toiminnan lainmukaisuus voidaan tutkia.

Lisäksi kunnalla on oikeus verottaa asukkaitaan. Jokainen kunta on oma oikeushenkilönsä. Käytännössä oikeushenkilöllisyys merkitsee sitä, että kunta on oikeuskelpoinen. Kuntaan voidaan kohdistaa velvollisuuksia. Kunta voi myös hankkia omiin nimiinsä oikeuksia.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa