Minilex - Lakipuhelin

Ahvenanmaan maakunnan itsehallinto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ahvenanmaan maakunta on julkisyhteisö, jonka erityisasema turvataan Suomen perustuslaissa. Ahvenanmaa on maakunta, jonka itsehallinnollinen asema on kansainvälisestikin tunnustettu ja siitä syystä erittäin vahva. Ahvenanmaan itsehallinto turvataan jopa kansainvälisissä sopimuksissa. Ahvenanmaa on demilitarisoitu alue. Demilitarisoinnista johtuen sen alueella ei saa pitää sotilaita eikä sotatarvikkeita. Ahvenanmaan tulee siis olla miehittämätön ja neutraali vyöhyke.

Ahvenanmaa on myös yksi Suomen kuudesta läänistä, mutta sen tehtävät poikkeavat muiden läänien tehtävistä. Ahvenanmaan lääni ei esimerkiksi valvo kuntien toimintaa muiden läänien tavoin.

Ahvenmaan itsehallintoasemasta säädetään Ahvenanmaan itsehallintolaissa. Ahvenanmaalla on itsenäistä lainsäädäntövaltaa. Tästäkin syystä Ahvenanmaan asema on erittäin vahva. Ahvenanmaalla maakuntapäivät säätävät maakuntalakeja. Maakuntalait voivat koskea vain Ahvenanmaan sisäisiä asioita. Tällä tavalla ahvenanmaalaiset päättävät omista sisäisistä asioistaan. Tasavallan presidentillä on kuitenkin maakuntalakien suhteen veto-oikeus. Mikäli presidentti ei hyväksy maakuntalakia, se raukeaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa