Minilex - Lakipuhelin

Kirjattavat erityiset oikeudet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vahvin suoja on tietyillä laissa nimenomaan mainituilla käyttö- ja irrottamisoikeuksilla. Tällaiset ennen kaupan tekemistä kirjattavat erityiset oikeudet sitovat kiinteistön luovutuksensaajaa. Oikeus toisin sanoen pysyy omistajanvaihdoksesta huolimatta voimassa. Mikäli käyttö- ja irrottamisoikeutta ei kirjata ennen kuin siitä tietämätön uusi omistaja hakee lainhuutoa, voi oikeus joutua väistymään. Toisin sanoen kirjaamisella voidaan varmistaa oikeuden säilyminen.

Kirjaamiskelpoisia ovat sopimukseen tai muuhun oikeustoimeen (esim. testamentti) perustuva vuokraoikeus tai muu käyttöoikeus, eläkeoikeus, metsänhakkuuoikeus sekä oikeus ottaa maa-aineksia tai kaivoskivennäisiä taikka muu vastaava irrottamisoikeus. Tällaista oikeutta ei kuitenkaan saa kirjata, jos se on perustettu pysyväksi taikka jonkin kiinteistön tai alueen hyväksi. Viranomaisen päätöksellä perustettua erityistä oikeutta ei myöskään voida kirjata. Edellä mainitun kirjaamisrajoituksen tyyppitilanne on esim. rasite, joka kirjataan kiinteistörekisteriin.

Kirjaamiseen voi olla kohteesta riippuen joko oikeus tai velvollisuus, joten kirjaamisvelvollisuutta koskevat tilanteet on hyvä huomioida.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa