Minilex - Lakipuhelin

Keksinnön julkisuus ei aina estä hyödyllisyysmallioikeuden myöntämistä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lähtökohtaisesti hyödyllisyysmallia ei myönnetä keksintöön, joka on tullut aiemmin tunnetuksi. Sääntö ei kuitenkaan ole ehdoton. Jos keksintö on tullut julkiseksi puolen vuoden kuluessa ennen hakemuksen tekemistä, se ei kaikissa tapauksissa estä hyödyllisyysmallin rekisteröintiä. Kuuden kuukauden aika on ehdoton yläraja, joten hyödyllisyysmallia on syytä hakea pikaisesti julkiseksi tulon jälkeen.

Jotta hyödyllisyysmalli voitaisiin myöntää keksinnön tunnettavuudesta huolimatta, edellytyksenä on, että keksintö on tullut julkiseksi määrätyllä tavalla. Vaihtoehtoja on kaksi. Koska olisi kohtuutonta evätä hyödyllisyysmalli keksijältä, joka on syytön keksintönsä julkiseksi tuloon, ensimmäisenä vaihtoehtona on tilanne, jossa keksintö on tullut julkiseksi ilmeisen väärinkäytöksen johdosta. Lisävaatimuksena on, että väärinkäytös on kohdistunut hyödyllisyysmallin hakijaan tai keksijään.

Toinen vaihtoehto on, että keksintö on tullut julkiseksi sen johdosta, että keksintö on pantu näytteille viralliseen kansainväliseen näyttelyyn. Näyttelystä johtuva keksinnön julkisuus ei estä hyödyllisyysmallin myöntämistä, jos kyseessä oleva näyttely täyttää kansainvälisiä näyttelyjä koskevan sopimuksen edellytykset.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa