Minilex - Lakipuhelin

Alaisen rikoksen ilmoittamatta jättäminen on esimiehen rikos

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mikäli sotilaallinen tai muu esimies jättää ryhtymättä tarpeellisiin, häneltä odotettaviin toimiin saattaakseen viranomaisen tutkittavaksi alaisensa tekemäksi epäillyn rikoksen, tuomitaan esimies alaisen lisäksi sakkoon tai vankeuteen. Esimieheksi luokitellaan sotilasesimiesten lisäksi sellaiset henkilöt, jotka voisivat tosiasiallisesti määrätä valtion poliittisista tai sotilaallisista toimista ja johtaa niitä. Esimies – käsite ei siis kata yritysten esimiestä. Käytännössä esimiehellä on tarkoitettu pääasiassa puolustusvoimissa työskentelevää esimiestä.

Tuomitseminen rikoksesta edellyttää, ettei esimies ole ryhtynyt häneltä kohtuudella vaadittaviin toimiin. Esimiehen myös tulee tosiasiallisesti olla alaiseensa nähden määräysvallassa ja häneen valvontavelvollinen. Esimiestä ei voida tuomita siinä tapauksessa ilmoittamatta jättämisestä, mikäli esimies on itse osallinen rikokseen. Tällöin esimies on syyllistynyt ilmoittamatta jättämistä ankarampaan rikokseen, jolloin hänet tuomitaan sen mukaisesti.

Alaisen rikoksia, joiden ilmoittamatta jättämisestä esimiestä voidaan rangaista ovat joukkotuhonta, rikos ihmisyyttä vastaan, sekä sen törkeä muoto, sotarikos ja sen lievä sekä törkeä muoto. Nämä rikokset ovat erittäin vakavia rikoksia, joiden kautta on perustelua asettaa esimies ilmoittamisvelvollisuuteen tällaisten rikosten tietämyksestä. Esimies voidaan tuomita ilmoittamatta jättämisestä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa