Minilex - Lakipuhelin

Aiesopimus tähtää varsinaiseen sopimukseen

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Lähtökohtaisesti aiesopimus on juridisesti velvoittamaton. Sitä käytetään sopimusneuvotteluvaiheessa apuvälineenä: aiesopimukseen kirjataan sen hetkisten neuvottelujen tulos ja mahdolliset jatkotoimenpiteet. Aiesopimuksessa on myös mahdollista sopia esimerkiksi neuvottelukiellosta eli osapuolten pidättymisestä vastaavista neuvotteluista muiden tahojen kanssa.

Vaikka aiesopimus ei lähtökohtaisesti ole velvoittava, on kuitenkin mahdollista, että se tuomioistuimessa tulkitaan velvoittavaksi sopimukseksi. Asiakirjan otsikolla ei ole ratkaisevaa merkitystä, vaan sopimuksen sisältö ja osapuolten tarkoitus ovat tulkinnassa tärkeämpiä lähteitä.

Aiesopimuksen rikkomisesta ei välttämättä aiheudu oikeudellisia seuraamuksia, mutta liikesuhteissa seuraamukset voivat olla huomattavia. Selkeä sopimusehto neuvottelukiellosta kuitenkin yleensä merkitsee, että kiellon rikkoja joutuu korvaamaan toisen osapuolen neuvottelukulut. Lisäksi neuvottelujen perusteeton päättäminen voi johtaa korvausvastuuseen toisen osapuolen neuvottelukuluista.

Aiesopimuksesta käytetään myös nimityksiä letter of intent (LeI) ja memorandum of understanding (MoU).


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 - 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »