Minilex - Lakipuhelin

Vuokranantajan oikeus irtisanoa vuokrasopimus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Määräaikainen ja toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus

Vuokrasopimus on määräaikainen tai voimassa toistaiseksi. Määräaikainen vuokrasopimus päättyy sen voimassaoloajan umpeuduttua, kun taas toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus päättyy sopimuksen irtisanomiseen.

Vuokrasopimuksen irtisanominen

Vuokrasopimuksen irtisanomisesta säädetään asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain 7 luvussa. 

Vuokranantajan on irtisanoessaan vuokrasopimuksen annettava vuokralaiselle kirjallinen irtisanomisilmoitus, josta ilmenee vuokrasuhteen päättymisajankohta sekä irtisanomisen peruste. Vuokranantaja voi irtisanoa vuokrasopimuksen lähes millä irtisanomisperusteella tahansa, kunhan sitä ei voida pitää hyvän tavan vastaisena. Näin ollen esimerkiksi huoneiston ottaminen omaan käyttöön tai sen myyminen ovat sallittuja irtisanomisperusteita. 

Vuokranantajalla on lähtökohtaisesti oikeus irtisanoa toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus myös sen nojalla, ettei vuokralainen suostu vuokran korotukseen. Tällaista irtisanomisoikeutta on kuitenkin rajoitettu: irtisanominen on tehoton, jos uutta vuokraa tai sen määräytymistä koskevaa ehtoa on pidettävänä kohtuuttomana. Vuokranantaja ei siis voi tehokkaasti irtisanoa vuokrasopimusta sen vuoksi, ettei vuokralainen suostu kohtuuttomasti korotettuun vuokraan. Tällöin tuomioistuimen tehtävänä on julistaa irtisanominen tehottomaksi.

Vaikka määräaikainen vuokrasopimus päättyy sen voimassaoloajan umpeutumiseen, tuomioistuin voi oikeuttaa vuokranantajan irtisanomaan myös määräaikaisen vuokrasopimuksen erityisellä perusteella. Vuokranantajan oikeus määräaikaisen vuokrasopimuksen irtisanomiseen voi konkretisoitua esimerkiksi tilanteessa, jossa vuokranantaja tarvitsee huoneiston omaan tai perheenjäsenensä käyttöön syystä, jota hän ei ole voinut ottaa huomioon sopimusta tehtäessä.

Vuokrasopimuksen irtisanomisajat

Kun toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus irtisanotaan, se päättyy irtisanomisajan kuluttua. Irtisanomisajat poikkeavat toisistaan sen perusteella, irtisanotaanko vuokrasopimus vuokranantajan vai vuokralaisen toimesta. Kun vuokranantaja irtisanoo vuokrasopimuksen, irtisanomisaika on kuusi kuukautta, jos vuokrasuhde on kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään vuoden. Muussa tapauksessa vuokranantajan irtisanoessa vuokrasopimuksen irtisanomisaika on kolme kuukautta. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Vuokranantajalla on oikeus irtisanoa vuokrasopimus lähes millä irtisanomisperusteella tahansa, kunhan sitä ei voida pitää hyvän tavan vastaisena.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]