Minilex - Lakipuhelin

Virkamiehen nimitysperusteet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Valtion virkamiesten nimityksiä sääntelevät laki ja asetus, joissa on asetettu kriteerit sille, miten virkamiehen valinnassa ja nimittämisessä tulee toimia. Virkaan tulee valita siihen ansioitunein henkilö.

Miten hakijoiden ansioituneisuutta arvioidaan?

Lain mukaan hakijoiden ansioituneisuutta arvioidaan taidon, kyvyn ja koetellun kansalaiskunnon perusteella. Tarkoituksena on valita virkasuhteeseen hakija, jolla on parhaat edellytykset hoitaa menestyksekkäästi tehtäväänsä. Hakijan taitoa arvioidaan esimerkiksi koulutuksen, aikaisemman työkokemuksen ja kielitaidon perusteella. Kykyä arvioidessa tarkastellaan hakijoiden henkilökohtaisia ominaisuuksia kuten luontaista lahjakkuutta, järjestelmällisyyttä tai aloitteellisuutta. Koetellulla kansalaiskunnolla tarkoitetaan virkatehtävien kannalta relevanttia kokemusta esimerkiksi vapaaehtoistöistä tai yhteiskunnallisesta toiminnasta.

Virkoihin on myös tiettyjä yleisiä ja erityisiä kelpoisuusvaatimuksia, kuten esimerkiksi täysi-ikäisyys ja hyvä suomen tai ruotsin kielen taito. Tällä tavoin jo hakuvaiheessa karsitaan pois ne hakijat, jotka eivät sovi hoitamaan virkaa. 

Nimitysperusteet ovat sinällään varsin väljiä, joten on katsottu aiheelliseksi asettaa rajoituksia siihen millaisiin asioihin saadaan kiinnittää huomiota virkamiestä valittaessa. Yhdenvertaisuuslain yleisen syrjintäkiellon mukaan Viranhakijoita ei saa asettaa eri asemaan iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän seikan perusteella. Toisaalta terveydentilaan liittyvät seikat voidaan ottaa huomioon virkamiehen valinnassa, jos ne ovat olennaisia viran hoitamisen kannalta ja joihinkin virkoihin nimittämisen edellytyksenä on Suomen kansalaisuus. Tällaiset poikkeukset ovat sallittuja ne perustuvat virkatehtävien laatua ja niiden suorittamista koskeviin todellisiin ja ratkaiseviin seikkoihin ja poikkeukset ovat oikeasuhtaisia oikeutettuun tavoitteeseen pääsemiseksi.

Miten viranhakumenettely on suoritettava?

Valtion virkoja täytettäessä säännellään myös sitä, miten hakumenettely tulee suorittaa, ja kuinka avoimista työpaikoista tulee ilmoittaa. Yleensä virkaa täytettäessä selvitetään ensin se, voiko joku jo virassa oleva henkilö hoitaa virkaa, eli löydetäänkö virkamies jo valtiolla työskentelevistä henkilöistä esimerkiksi virkajärjestelyn avulla. Valtion vakituisia virkoja koskee omat säännöksensä, ja ne on yleensä ilmoitettava aina julkiseen hakuun.

Valtion virkoja hakeneilla on lain nojalla oikeus saada tietoonsa virkaa hakeneiden nimet ja ne perusteet, joilla virkaan nimitettävä on valittu. Tämä tuo virkaa hakeneille oikeussuojaa, sillä he voivat myös valittaa päätöksestä mikäli heidän mielestään virkaan on nimitetty henkilö väärillä perusteilla. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Työsuojeluviranomaiset valvovat syrjintäkiellon toteutumista myös virkasuhteissa työskentelevien henkilöiden osalta, eli syrjinnästä virantäytössä voi valittaa työsuojeluviranomaisille.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]