Minilex - Lakipuhelin

Vanhentunut elatussopimus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomessa aviopuolisoilla on elatusvelvollisuus toisiaan kohtaan, mikä tarkoittaa sitä, että kummankin puolison on kykyjensä mukaan osallistuttava perheen yhteiseen talouteen ja toistensa elatukseen. Elatusvelvollisuus käsittää puolisoiden yhteisten sekä kummankin henkilökohtaisten tarpeiden tyydyttämisen. Aviopuolisoiden välistä elatusapua voidaan hakea tuomioistuinteitse tai puolisot voivat sopia siitä elatussopimuksella. Tuomioistuin voi määrätä puolison maksamaan toiselle puolisolle elatusapua, jos puoliso laiminlyö elatusvelvollisuutensa tai puolisot asuvat erillään. Puoliso voidaan määrätä myös avioerotilanteessa maksamaan elatusapua, jos toisen puolison katsotaan tarvitsevan sitä. Elatussopimuksessa aviopuolisot sopivat keskenään elatusavun määrästä ja suoritustavasta tilanteissa, joissa tuomioistuinkin voisi tuomita puolison suorittamaan elatusapua. Elatussopimuksen laatiminen on mahdollista myös etukäteen tulevaisuuden varalle. Laki ei tunne käsitettä vanhentunut elatussopimus.

Elatussopimus tulee tehdä kirjallisena ja vahvistaa sen kunnan sosiaalilautakunnassa, jossa puolisoilla tai toisella heistä on asuinpaikka. Elatussopimuksessa tulee sopia elatusavun määrästä ja suoritustavasta, mm. erääntymisestä. Kun elatussopimuksessa määritelty elatusapu on suoritettu, sopimus on täytetty.

Yksittäisen elatussopimuksen nojalla maksettavat elatusapuerät vanhentuvat samalla tavalla kuin mitkä tahansa muut eräpäivälliset velat. Elatusapuerä vanhentuu siis pääsääntöisesti kolmen vuoden kuluttua eräpäivästä, ellei velkoja ole katkaissut vanhentumista ennen sitä esim. muistuttamalla velallista tai hakemalla maksua tuomioistuinteitse.

Elatussopimusta voidaan myöhemmin jopa muuttaa tuomioistuinteitse, jos olosuhteet ovat muuttuneet tai sopimusta on pidettävä kohtuuttomana, lukuun ottamatta sellaista sopimusta, jossa elatusapu on vahvistettu suoritettavaksi kertakaikkisena. Tällaista sopimusta ei voida muuttaa sen jälkeen, kun elatusapu on maksettu. Elatussopimus voidaan myös julistaa mitättömäksi. Kun elatussopimusta muutetaan tai se julistetaan mitättömäksi, alkuperäisen elatussopimuksen voidaan katsoa ”vanhentuneen” ja mahdollista uutta sopimusta noudatetaan tuomiosta eteenpäin. Ennen tuomiota olevalta ajalta noudatetaan vanhaa elatussopimusta, mutta tuomioistuin voi myös muuttamisen tai mitätöinnin yhteydessä harkita, onko puolison kokonaan tai osittain saatava takaisin jo suorittamansa osuus.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]