Minilex - Lakipuhelin

Elatussopimus avioliitossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Elatussopimus voidaan solmia puolisoiden ollessa keskenään avioliitossa tai vaihtoehtoisesti silloin, kun puolisoiden välinen avioliitto on purkautunut avioeron johdosta. Aviopuolisot ovat avioliiton aikana, ja tietyissä poikkeustilanteissa myös avioliiton päätyttyä avioeroon, velvollisia osallistumaan perheen yhteiseen talouteen ja toistensa elatukseen. Puolison kyseinen elatusvelvollisuus alkaa vihkimisestä ja päättyy pääsääntöisesti avioliiton purkautumiseen joko toisen puolison kuoltua tai avioeron tultua lainvoimaiseksi. Artikkelissa elatussopimuksella tarkoitetaan aviopuolisoiden välillä tehtävää, puolisoiden keskinäistä elatusvelvollisuuden täyttämistä ja elatusavun suorittamista koskevaa sopimusta, jota kutsutaan myös elatusapusopimukseksi. Artikkelin aikana ei näin ollen käsitellä lapsen elatuksesta tehtävää sopimusta, josta voi halutessaan lukea lisää kategorian ”Lapsen elatus” artikkeleista. Huomionarvoista on toisaalta, että myös lapsen elatukseen liittyvät kysymykset voivat tilanteesta riippuen ajankohtaistua arvioitaessa puolisoiden elatusvelvollisuutta ja elatussopimuksen tekoa avioliitossa.

Aviopuolisoiden välisen elatusvelvollisuuden täyttämisestä lyhyesti

Puolisoiden tulee täyttää elatusvelvollisuutensa kykyjensä mukaan ja tavoitteena on, että molempien puolisoiden henkilökohtaiset ja yhteiset tarpeet tulevat täytetyiksi. Elatusvelvollisuuden täyttämiseltä voidaan vaatia erilaista tasoa avioliiton aikana ja toisaalta puolisoiden erottua, jos tilanne vaatii edelleen elatusavun maksamista toiselle puolisolle. Pääsäännön mukaan avioliiton purkautuminen avioeron lainvoimaiseksi tultua joko lakkauttaa elatusvelvollisuuden tai ainakin muuttaa sitä olennaisena pidettävin tavoin. Avioliiton aikana tavoitteena voidaan pitää, että puolisot kykenevät elatusvelvollisuuden avulla ylläpitämään keskenään samaa elintasoa siitä riippumatta, miten he täyttävät oman elatusvelvollisuutensa. Puolisoiden ollessa avioliitossa, tulee keskinäisen elintason olla sama silloinkin, kun puolisot ovat muuttaneet erilleen asumaan. Elatusvelvollisuus on puolisoiden osalta henkilökohtainen ja heidän oloihinsa suhteutettavissa. Elatuksen tasoa määritettäessä tulevat arvioitaviksi puolisoiden varat ja tulot. Elatusvelvollisuuden täyttäminen voi käytännössä katsoen muodostua eri perheiden välillä hyvinkin erilaiseksi.

Sopimusvapaus avioliiton aikana

Puolisoiden välillä vallitsee avioliiton aikana sopimusvapaus ja he voivat näin ollen, tietyissä avioliiton solmimisesta johtuvissa rajoissa, tehdä sekä keskenään että muiden henkilöiden kanssa sopimuksia. Puolisot myös omistavat avioliiton aikana edelleen nimissään olevan omaisuutensa ja vastaavat ottamastaan velasta itsenäisesti. Jos puolisot eivät ole sulkeneet keskinäistä avio-oikeuttaan nimenomaisesti pois, konkretisoituu se vasta ositusta toimitettaessa, kun jokin ositustahoista on vaatinut toimittamisen tekemistä ositusperusteen syntymisen, eli tavallisesti avioeron vireilletulon tai toisen puolison kuoleman, jälkeen. Avioliiton solmiminen ei näin ollen vaikuta puolisoiden oikeuteen tehdä oikeustoimia tai määrätä varallisuudestaan. Toisaalta avioliiton solmimisen voidaan katsoa ilmenevän taloudellisina velvollisuuksina, kuten artikkelin aikana esiteltynä elatusvelvollisuutena.

Miten sopimusvapaus soveltuu avioliiton aikana tehtävään elatussopimukseen?

Elatusvelvollisuuteen liittyen sopimusvapaus ilmenee puolisoiden mahdollisuutena sopia elatusvelvollisuuteensa liittyvistä asioista, kuten elatuksen tasosta tai elatusavun maksamisesta, suhteellisen vapaasti. Sopimusvapautta rajoittavat kuitenkin tietyt säännöt. Puolisoiden ei ole katsottu voivan pätevästi solmia elatusvelvollisuuden avioliiton aikana täysin ennakollisesti poissulkevaa elatussopimusta. Elatussopimuksen sisällön rajoituksena on pidetty vaatimusta kohtuullisuudesta ja mikäli sopimus halutaan sosiaalilautakunnan vahvistamaksi ja näin ollen tuomioistuimen antaman lainvoimaisen tuomion tavoin täytäntöönpantavaksi, arvioi omalta osaltaan sopimuksen kohtuullisuutta ennen vahvistamisen tekemistä myös sosiaalilautakunta.

Elatussopimuksen vahvistaminen tulee sellaisen kunnan sosiaalilautakunnan tehtäväksi, jossa toisella tai kummallakin puolisolla on asuinpaikka. Sosiaalilautakunnan huomioitaviksi tulevat kohtuusarviointia tehtäessä puolison maksukyky, toisen puolison tarve elatukselle ja muut sellaiset seikat, joilla voi olla asiaan merkitystä. Myös vahvistamatonta elatussopimusta pidetään puolisoiden keskinäisessä suhteessa sitovana. Elatussopimuksen vahvistamisesta kerrotaan yksityiskohtaisemmin artikkelissa ”Elatussopimuksen vahvistaminen”.

Milloin elatussopimus yleensä tehdään?

Elatussopimuksen osalta ei ole määritelty tilannetta, jossa se nimenomaisesti tulisi laatia. Puolisoiden on mahdollista solmia keskenään elatussopimus avioliiton aikana, mutta myös avioliiton purkauduttua avioerosta johtuen. Lain mukaan puoliso voidaan velvoittaa tiettyjen edellytysten täyttyessä suorittamaan toiselle puolisolle elatusapua. Elatusavun suorittaminen voi ajankohtaistua niin elatusvelvollisuuden laiminlyönteihin kuin joihinkin muihin syihin liittyen, mutta elatussopimuksen solmiminen voidaan puolisoiden välillä tehdä pätevästi myös tulevaa ennakoiden ja näin ollen ilman, että minkäänlaisia puolisoiden keskinäiseen elatusvelvollisuuteen liittyviä ongelmia on vielä sopimuksentekohetkellä ilmennyt.

Jos elatusavun suorittaminen puolisoiden välillä tulee ajankohtaiseksi, pidetään yleisesti ottaen suotavanakin, että puolisot kykenisivät sopimaan asiasta yhteisymmärryksessä keskenään. Tällöin puolisot voivat laatia elatussopimuksen, sopien keskenään elatusavun määrästä ja suorittamistavasta. Sopimuksen sisältöä tai muotoa ei säännellä yksityiskohtaisesti avioliittolaissa, mutta puolisoiden halutessa sopimuksen sosiaalilautakunnan hyväksyttäväksi, on sopimus tullut tehdä kirjallisesti. Elatussopimus voidaan solmia samalla tavalla sekä avioliiton ajalle että avioliiton jälkeiselle ajalle.

Elatusavun tarpeen ilmeneminen

Elatusavun suorittaminen voi ajankohtaistua artikkelin aikana jo mainituin tavoin, jos puoliso laiminlyö elatusvelvollisuutensa puolisoiden yhteiselämän aikana. Havainnollistaen voidaan esittää esimerkiksi tilanne, jossa ansiotyössä käyvä puoliso ei anna kodinhoidosta huolehtivalle puolisolle lainkaan tai riittävästi varoja niin, että yhteisestä taloudesta huolehtiminen olisi hänen osaltaan mahdollista. Elatusavun suorittaminen voi olla tarpeellista myös, jos puoliso on maksanut tiettyjä kustannuksia oman elatusvelvollisuutensa ylittäen, jolloin elatusavun katsotaan toimivan tietynlaisena tasauseränä. Toisen puolison suoritettavaksi tuleva elatusavun maksaminen voi ajankohtaistua myös tilanteessa, jossa puolisot ovat keskinäisen välirikkonsa vuoksi muuttaneet erilleen asumaan. Jos elatusavun määräämisen edellytykset täyttyvät, tulee erikseen vahvistaa aina se määrä, jota elatusapuna tulee toiselle puolisolle suorittaa. Elatusavun määrän ja suorittamistavan vahvistaminen on mahdollista sopimuksen teolle vaihtoehtoisesti myös tuomioistuimen päätöksellä.

Elatussopimuksen tekoon tai muihin puolisoiden elatusvelvollisuuteen liittyvien epäselvien kysymysten osalta on suositeltavaa olla yhteydessä aiheeseen perehtyneeseen lakimieheen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Elatusavun maksamista koskevan elatussopimuksen solmiminen on mahdollista puolisoiden välillä heidän avioliitossa ollessaan tai avioeron jälkeen.

- Elatussopimus voidaan tehdä avioliitossa ennakoiden tulevia tapahtumia niin, ettei elatusvelvollisuuden laiminlyöntien tai muidenkaan epäselvyyttä elatusvelvollisuuden toteutumiseen aiheuttavien tilanteiden ole tarvinnut vielä ajankohtaistua.

Varoitukset

- Puolison elatusvelvollisuus päättyy tavallisesti toisen puolison kuolemaan tai avioeron lainvoimaiseksi tuloon ja myös tilanteissa, joissa elatusvelvollisuus poikkeuksellisesti jatkuu avioeron jälkeen, katsotaan sen yleensä muuttuvan olennaisesti.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]