Minilex - Lakipuhelin

Työturvallisuuskortti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työturvallisuuskortti on kortti, joka osoittaa haltijansa pätevyyden koskien työturvallisuutta. Työturvallisuuskortin tarkoituksena on siis taataa suorittajalleen valmiudet toimia työympäristössä yleistä työturvallisuutta noudattaen. Sitä voisi siis verrata esimerkiksi ajokorttiin, joka omalla tavallaan osoittaa haltijansa pätevyyden toimia liikenteessä liikenneturvallisuutta noudattaen.

 

Työturvallisuuskortista ei ole mainintaa Suomen laissa. Laki ei siis toisin sanoen aseta velvoitteita koskien työturvallisuuskorttia. Kortti on kuitenkin Työturvallisuuskeskus ry:n lanseeraama keino, joka helpottaa työnantajien tehtävää taata työntekijöilleen laissa määritelty työturvallisuus.

 

Käytännössä työturvallisuuskortti on siis kätevä tapa osoittaa työntekijän tietoisuus koskien työturvallisuutta. Tästä voi olla hyötyä esimerkiksi aliurakoinnin kannalta, jolloin aliurakointia tilaava yritys voi varmistua aliurakointia tarjoavan yrityksen työntekijöiden saamasta perehdytyksestä koskien työsuojelua ja yleisiä toimintatapoja. Näin ollen vältytään järjestämästä päällekkäisiä työturvallisuuskoulutuksia.

 

Käytännön tasolla työturvallisuuskortin voi hankkia käymällä siihen edellyttävän kurssin. Kurssilla tietyt edellytykset täyttävä kouluttaja antaa tietoa koskien työturvallisuutta, hyviä toimintatapoja ja yleistä työsuojelua edistävistä toimintamalleista. Työturvallisuuskortin saa käytyään tuon kurssin ja läpäistyään niin sanotun loppukokeen.

 

Kuten sanottua laissa ei ole määrätty edellytyksiä työturvallisuuskortin omistamiselle. Näin ollen työnantajat saavat vapaasti määritellä ottavatko he työturvallisuuskortin käyttöönsä. Kortilla on kuitenkin havaittu olevan positiivisia vaikutuksia työturvallisuuden edistämisessä. Näin olleen voidaan siis todeta kortin olevan oiva keino lain määräyksen saavuttamiseen vaikkei kortti itsessään olekaan lain mukaan pakollinen.

 

Työturvallisuuskortti ei kuitenkaan ole sellainen dokumentti joka osoittaisi sen haltijan saaneen kaiken mahdollisen työturvallisuuskoulutuksen. Kuten mainittua on se kätevä tapa osoittaa aliurakointitilanteissa hakijoiden tietoisuus työturvallisuudesta, mutta sillä ei voida korvata työpaikkakohtaista perehdyttämistä. Käytännössä tämä siis tarkoittaa sitä, että työntekijä tulee perehdyttää uuteen toimenkuvaansa lain mukaisella tavalla vaikka hänellä olisikin hallussaan työturvallisuuskortti.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]