Minilex - Lakipuhelin

Sopimuksen sanamuodosta poikkeaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Sopimuksen sanamuodon mukainen tulkinta on yleensä pääsääntö. Tällöin tulkinnassa pitäydytään siinä, mitä sopimusosapuolet ovat sopimuksessa kirjallisesti sopineet. Aina ei kuitenkaan voida pysyä pelkässä sanamuodon mukaisessa tulkinnassa. Joskus sopimusosapuolten tarkoitus ei nimittäin vastaa sopimuksen kirjallista muotoa. Tällainen tilanne voi tulla kyseeseen esimerkiksi sopimusosapuolen erehdyksen seurauksena. Lähtökohtaisesti todistustaakka on sillä, jonka mukaan sopimuksen sanamuoto ei vastaa sopimuksen osapuolten todellista tarkoitusta. 

Sanamuodon mukaista tulkintaa voidaan täydentää selvittämällä, mikä sopimusosapuolten tarkoitus oli sopimusta tehtäessä. Sanamuodon ylittävää tulkintaa voi olla kuitenkin vaikea perustella, joten sopimusta laadittaessa on syytä noudattaa huolellisuutta.

Sanamuodon mukaisessa tulkinnassa sanoille annetaan yleiskielen mukainen merkitys ja sopimusta tulkitaan kirjaimellisesti. Esimerkiksi ammattiryhmien keskuudessa sanoja saatetaan käyttää kuitenkin yleisestä kielenkäytöstä poikkeavalla tavalla, jolloin voi olla tarkoituksenmukaista poiketa sanamuodosta. Jos sopimus on tehty tiettyyn ammattiryhmään kuuluvien kesken, ammattitermeille tulee antaa se merkitys, jota alalla käytetään.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]