Minilex - Lakipuhelin

Epäselvyyssääntö ja minimisääntö sopimusoikeudessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Epäselvyyssääntö on oikeuskäytännössä syntynyt apuväline epäselviä sopimusehtoja tulkittaessa. Epäselvyyssäännön mukaan se osapuoli, joka olisi helpoimmin voinut välttää tulkinnanvaraisuuden, kantaa riskin epäselvästä ehdosta eli toisin sanoen epäselvää ehtoa tulkitaan tällaisen osapuolen vahingoksi. Tyypillisesti kyseessä on ehdot laatinut osapuoli. Epäselvyyssääntöä sovelletaan tyypillisesti vakioehtoja tulkittaessa ja nimenomaan ne laatinutta osapuolta vastaan. Sääntö kannustaa tarkkuuteen sopimusehdoissa ja toisaalta sulkee pois mahdollisuuden hyötyä tarkoituksella epäselvästi laaditusta ehdosta. Epäselvyyssäännöllä suojellaan ennen kaikkea sopimussuhteen heikompaa osapuolta, ja sääntö on johdettavissa myös suoraan lainsäädännöstä. Kuluttajansuojalain mukaan tilanteessa, jossa ehto on laadittu etukäteen ilman, että kuluttaja on voinut vaikuttaa sen sisältöön ja ehdon merkityksestä on syntynyt epätietoisuutta, ehtoa tulkitaan kuluttajan hyväksi. 

Oikeuskäytännössä on muotoutunut myös minimisääntö, joka on ohjenuorana epäselviä sopimusehtoja tulkittaessa. Sen mukaan osapuolen velvollisuuksia ei tule tulkita laajentavasti, vaan tulkinnassa on valittava vaihtoehoto, joka on edullisin sille sopijapuolelle, jonka velvollisuuksista on kysymys.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]