Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja vapaudenriisto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vapaus on yksi perustuslaillinen perusoikeus. Vapaudenriisto on rikoslaissa kielletty. Vapaudenriisto voi tapahtua kahdella tavalla. Joko riistämällä toiselta liikkumisvapaus tai eristämällä toinen ympäristöstään.

Henkilön liikkumisvapaus voidaan riistää ainakin sulkemalla sisään, sitomalla tai kuljettamalla johonkin. Sisään sulkeminen tarkoittaa sitä, että uhri suljetaan sisätiloihin. Se voi tarkoittaa myös vapaudenriistoa siten, että uhrin ainoaksi ulospääsyksi jää erittäin vaarallinen reitti, esimerkiksi parveke. Mikäli henkilö jätetään ulos, kyse ei ole vapaudenriistosta. Henkilön liikkumisvapaus voidaan estää ihan konkreettisesti lukoilla tai se voi tapahtua myös uhkailemalla. Henkilön vapauden riistäminen kuljettamalla tarkoittaa sitä, että esimerkiksi auton kuljettaja kieltäytyy päästämästä matkustajaa ulos autosta. Rikoslain säännös siitä, miten vapaudenriisto voidaan tehdä ei ole tyhjentävä. Tämä tarkoittaa sitä, että muutkin toimet, jotka riistävät uhrilta vapauden ovat vapaudenriistona rangaistavia. Esimerkiksi liikuntakyvyttömältä pyörätuolin vieminen on vapaudenriisto.

Vapaudenriisto voi tapahtua myös eristämällä toinen ympäristöstään. Ympäristö tarkoittaa henkilön normaalia arkista elinympäristöä. Esimerkiksi henkilön kuljettaminen hänelle tuntemattomaan paikkaan, voi tarkoittaa ympäristöstä eristämistä ja olla siten vapaudenriistona rangaistavaa. Ympäristöstä eristämisen kriteerin on tarkoitus suojata haavoittuvaisia ihmisiä, esimerkiksi vanhuksia tai lapsia. Esimerkiksi vanhukselta puhelinyhteyden katkaiseminen, siten ettei hän voi ottaa ulkomaailmaan yhteyttä, voi tarkoittaa ympäristöstä eristämistä.

Vain oikeudeton vapaudenriisto on rangaistavaa. Tämä tarkoittaa sitä, että tuomioistuimen määräämä vankeusrangaistus on toki vapauden menettämistä, mutta kyse ei ole rikosoikeudellisesti rangaistavasta vapaudenriistosta. Voidaan myös katsoa, että vanhemmilla on kasvatusoikeutensa nojalla oikeus rajoittaa lastensa vapautta, esimerkiksi kotiarestilla. Vanhempi ei kuitenkaan voi kasvatusoikeutensa nojalla lukita lasta esimerkiksi komeroon.

Törkeämpiä vapaudenriiston muotoja ovat panttivangin ottaminen tai ihmiskauppa. Erikoisempia tapauksia ovat myös huoltajuuskiistoihin liittyvät ongelmat. Esimerkiksi huoltajuuden menettänyt vanhempi vie omavaltaisesti lapset ulkomaille. Tällöin voi olla kyse lapsen omavaltaisesta huostaanotosta, vapaudenriistosta tai lapsikaappauksesta.  

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]