Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja henkinen pahoinpitely

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomen rikoslaki kieltää pahoinpitelyn rangaistuksen uhalla. Laissa kielletään pahoinpitely fyysisen eli ruumiillisen väkivallan sekä psyykkisen eli henkisen väkivallan seurauksena, kun rikoksentekijä on tahallaan aiheuttanut uhrille tietyn seurauksen.

Rikoslain mukaan pahoinpitely on kyseessä, kun joku vahingoittaa toisen terveyttä, aiheuttaa toiselle kipua tai saattaa toisen tiedottomaan tai muuhun vastaavaan tilaan, myös ilman käyttämättä ruumiillista väkivaltaa. Lain mukaan näin ollen myös henkinen pahoinpitely on mahdollista, jos ilman ruumiillista väkivaltaa käyttämällä uhrille aiheutetaan kyseiset seuraukset. Rikoksentekijän on tahallisesti pyrittävä aiheuttamaan uhrille tämän terveyden vahingoittuminen, kipu tai tiedottomaan tai muuhun vastaavaan tilaan joutuminen.

Henkisen pahoinpitelyn sekä sen mahdollisten seurausten osoittaminen voi olla haasteellista. Lain mukaan henkinen pahoinpitely on kuitenkin rangaistava teko. Esimerkiksi pitkään jatkunut vakava kiusaaminen voi johtaa uhrin ahdistukseen, muuhun psyykkisesti haitalliseen tilaan tai mielenterveyden häiriöön, tai jopa itsemurhaan. Näissä tilanteissa kyseessä voi mahdollisesti katsoa olevan henkinen pahoinpitely, jos rikoksentekijä on tahallisesti aiheuttanut uhrille tällaisia seurauksia.

Pahoinpitelystä voidaan Suomen lain mukaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi, joka voidaan määrätä suoritettavaksi ehdollisena vankeutena. Myös pahoinpitelyn yritys on rangaistava. Pahoinpitelystä on lisäksi lievä tekomuoto, josta seuraa rangaistukseksi sakkoa.

Henkisen pahoinpitelyn uhrin on myös mahdollista hakea tuomitulta rikoksentekijältä korvausta mahdollisesta henkisestä kärsimyksestä. Rikoksen uhrille kuitenkin korvataan vain todellinen, toteen näytetty vahinko, joka on pystyttävä osoittamaan. Mahdollisen korvausoikeuden arvioinnissa otetaan huomioon, millä tavoin uhrin vapautta, rauhaa, kunniaa, yksityiselämää, henkilökohtaista koskemattomuutta tai ihmisarvoa on loukattu.

Jos sinulla on lisäkysymyksiä rikoslain soveltamisesta henkisen pahoinpitelyn tapauksiin, voit ottaa yhteyttää lakimieheen esimerkiksi soittamalla lakipuhelimeen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]