Minilex - Lakipuhelin

Pahoinpitely ja perheväkivalta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pahoinpitely:

Joka tekee toiselle ruumiillista väkivaltaa taikka tällaista väkivaltaa tekemättä vahingoittaa toisen terveyttä, aiheuttaa toiselle kipua tai saattaa toisen tiedottomaan tai muuhun vastaavaan tilaan, on tuomittava pahoinpitelystä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. Yritys on rangaistava.

Pahoinpitely voi täyttyä joko tekotavan tai seurauksen perusteella. Tekotavassa edellytetään ruumiillista väkivaltaa, mutta tulee huomata ettei ulkoisia seurauksia, vammaa tai terveyden vahingoittumista vaadita. Seuraus puolestaan syntyy mikäli toisen terveyttä vahingoitetaan, aiheutetaan kipua tai saatetaan toinen tiedottomaan tilaan.

Myös mielenterveyttä vahingoittava teko voi täyttää pahoinpitelyn tunnusmerkistön, kuten koulu –tai työpaikkakiusaaminen.

Pahoinpitelyyn voidaan syyllistyä esim. tartuttamalla tauti johonkuhun toiseen.

Tavalliset pahoinpitelyt tapahtuva usein ravintoloissa tai nakkikioskeilla ja osapuolet ovat yleensä voimasuhteiltaan tasavertaisia.

Perheväkivalta:

Perheväkivaltaa on kaikki perheen sisällä tapahtuva, yhden perheenjäsenen toiseen kohdistama fyysinen, seksuaalinen tai psyykkinen väkivalta tai sen uhka. Väkivaltaisia ovat teot, jotka tehdään vastoin uhrin tahtoa ja jotka aiheuttavat tälle kärsimystä.

Perheväkivallasta ei ole erillistä säännöstä rikoslaissa, mutta siitä rangaistaan jonakin pahoinpitelyn muotona, joka on virallisen syytteen alainen. Myöskään avio-tai avosuhde ei anna oikeutta loukata toisen seksuaalista itsemäärämisoikeutta eli raiskaus avioliitossa on kriminalisoitu.

Parisuhdeväkivallaksi luetaan myös väkivalta, joka tapahtuu parisuhteen päättymisen jälkeen. Myös lapsiin kohdistuva väkivalta luetaan perheväkivaltaan.

Parisuhdeväkivaltaa leimaa se, että se toteutuu yksityisissä tiloissa, väkivaltaa käyttävä on uhrin läheinen ja se on toistuvaa. Poliisin mukaan pahoinpitely yksityiselläkin paikalla on virallisen syytteen alainen rikos. Tavallista on, että uhrilla ja tekijällä on taloudellinen ja emotionaalinen riippuvuussuhde. Viranomaiset puuttuvat tilanteeseen erityisesti silloin, kun tilanteessa on mukana lapsia tai on aiheutettu vakavia vammoja.

Monesti perheväkivalta muuttaa uhria niin, että hän ei puhu väkivallasta tai vähättelee ja peittelee sitä. Parisuhdeväkivalta on myös hyvin kirjavaa; fyysistä, psyykkistä ja emotionaalista. Fyysinen väkivalta voi olla vaikkapa tavaroiden heittäminen uhria kohtia, lyöminen ja psyykkinen puolestaan sisätiloihin vangitsemista tai vähättelyä. Mutta yleensä tekijä on sen verran taitava, että hän toteuttaa väkivallan jättämättä näkyviä jälkiä. Usein myös uhkaukset kohdistuvat perheen lapsiin.

Valitettavan monesti myös syy väkivaltaan selitetään alkoholin käytöllä tai mustasukkaisuudella.

Parisuhdeväkivallassa uhri on tekijään nähden haavoittuvassa ja avuttomassa asemassa kokonsa, iän tai vammaan liittyvillä perusteilla.

Syyttäjä saa nostaa syytteen lievästä pahoinpitelystä jos teko on kohdistunut alle 18-vuotiaaseen tai tekijän aviopuolisoon tai entiseen aviopuolisoon, sisarukseen tai sukulaiseen suoraan ylenevässä tai alenevassa polvessa taikka henkilöön, joka asuu tai on asunut tekijän kanssa yhteistaloudessa tai on tai on ollut muuten näihin rinnastettavan henkilökohtaisen suhteen takia hänelle läheinen

On myös olemassa käsite lähisuhdeväkivalta, jota voi esiintyä parisuhteissa tai perheen ja suvun sisällä. Väkivallan tekijänä voi toimia oma kumppani, vanhempi tai aikuinen lapsi, myös sisarusten välillä voi esiintyä lähisuhdeväkivaltaa. Suuri osa lähisuhdeväkivallasta jää piilorikollisuudeksi ja rikoslaissa se on nähty lievänä pahoinpitelynä, kiinnipitämisenä tai ns. läpsimisenä.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]