Minilex - Lakipuhelin

Myyjän ja ostajan velvollisuudet irtaimen kaupassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Irtaimen kaupan yhteydessä myyjä siirtää ostajalle irtaimen omaisuuden omistusoikeuden vastiketta vastaan. Yksinkertaisesti sanottuna myyjä myy tavaran ostajalle. Irtaimen kaupan sääntely perustuu kauppalakiin, joka toimii yleislakina tässä kontekstissa. Lain avulla määritellään keskeisimmät velvollisuudet sekä ostajalle että myyjälle irtaimen kaupan yhteydessä, ja siinä käsitellään myös näiden velvollisuuksien laiminlyönnistä aiheutuvat seuraukset. Elleivät kaupan osapuolet ole toisin sopineet, kauppalain säännöksiä sovelletaan kaupan oletusarvoisina ehtoina. Siksi lain keskeinen sisältö on hyvä tuntea pääpiirteittäin, sillä sopimusrikkomuksilta vältytään yksinkertaisesti täyttämällä sopimuksenmukaiset velvollisuudet ajallaan.

Kauppalain säännöksiä sovelletaan, kun kauppasopimus tehdään kahden elinkeinonharjoittajan tai kahden luonnollisen henkilön eli kahden yksittäisen ihmisen välillä. Ensimmäisessä tapauksessa kyseessä on liikekauppa, ja toisessa tapauksessa ns. siviilikauppa. Jos kauppa sen sijaan tehdään elinkeinonharjoittajan ja kuluttajan välillä, sovelletaan kuluttajansuojalain erityissäännöksiä, joissa kuluttajalle myönnetään erityistä suojaa.

Kauppalain mukaan myyjän keskeisin velvollisuus irtaimen kaupassa on luovuttaa ostajalle sopimuksenmukainen tavara. Jos tavara ei vastaa sovittua, siinä katsotaan olevan virhe. Ellei muuta ole sovittu, tavara on pidettävä ostajan noudettavissa myyjän liikepaikassa. Jos myöskään luovutusajankohdasta ei ole sovittu, tavara on luovutettava kohtuullisessa ajassa kaupanteosta. Myyjä vastaa lähtökohtaisesti tavarasta aiheutuvista kustannuksista siihen asti, kunnes se on luovutettu ostajalle. Tavara katsotaan luovutetuksi, kun ostaja saa sen hallintaansa. Tavallisesti tavaran luovuttaminen merkitsee myös ns. vaaranvastuun siirtymistä ostajalle. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että mikäli tavara tuhoutuu myyjästä riippumattomasta syystä vaaranvastuun siirtymisen jälkeen, ostaja on silti velvollinen maksamaan myyjälle tavaran koko kauppahinnan.

Ostajan keskeisin velvollisuus on kauppalain mukaan maksaa myyjälle tavarasta sopimuksenmukainen vastike eli kauppahinta. Irtaimessa kaupassa on kyse omistusoikeuden siirtymisestä ostajalle nimenomaan vastiketta vastaan. Omistusoikeus voi toki muissa olosuhteissa siirtyä myös vastikkeetta, mutta silloin ei ole kyse irtaimen kaupasta vaan lahjasta, johon kauppalain säännökset eivät sovellu. Jos vastikkeesta ei ole sovittu osapuolten välillä mitään irtaimen kaupan yhteydessä, ostajan on maksettava myyjälle tavarasta kohtuullisena pidettävä vastike. Jos kauppahinnan maksuajankohdasta ei myöskään ole sovittu, vastike on maksettava myyjän sitä vaatiessa. Ostaja ei kuitenkaan ole velvollinen maksamaan kauppahintaa ennen kuin tavara on asetettu hänen saatavilleen. Usein ostajalle on myös varattava mahdollisuus tarkastaa kauppatavara ennen maksun suorittamista. Kauppalaki asettaa ostajalle lisäksi myötävaikutusvelvollisuuden kauppaan, mikä tarkoittaa, että ostajan tulee myötävaikuttaa kauppaan siten, että myyjä voi täyttää sopimuksen. Ostaja on myös velvollinen noutamaan tai vastaanottamaan tavaran.

Kauppalaki asettaa siis lukuisia velvollisuuksia irtaimen kaupassa sekä myyjälle että ostajalle, eikä niitä kaikkia ole mahdollista käsitellä tässä lyhyessä artikkelissa. Jos epäröit, onko vastapuoli täyttänyt velvollisuutensa solmimassanne kauppasopimuksessa, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi Minilexin osaaviin lakimiehiin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]