Minilex - Lakipuhelin

Miten konkurssisaatava valvotaan?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jotta velkoja saisi suorituksen saatavalleen konkurssiin luovutetuista varoista, on hänen valvottava konkurssisaatavaansa. Konkurssisaatavien valvonnalla tarkoitetaan sitä, että velkoja ilmoittaa saatavansa eli sen mitä velallinen on hänelle velkaa kirjallisesti pesänhoitajalle ja tällä tavoin valvoo saatavaansa konkurssipesästä. Velkojan tekemää kirjallista ilmoitusta kutsutaan valvontakirjelmäksi.

Valvontakirjelmä tulee lähettää pesänhoitajalle henkilökohtaisesti, yleensä postitse tai sähköisesti, jollei pesänhoitaja ole määrännyt toisin. Valvontakirjelmästä on ilmettävä ensinnäkin saatavan pääoma, pääomalle kertynyt korko konkurssin alkamiseen asti, konkurssin alkamisen jälkeiseltä ajalta vaadittava korko sekä viivästyskorko ja muut viivästysseuraamukset tai, jos saatavan määrää tai enimmäismäärää ei voida ilmoittaa, syy siihen. Jos saatavan määrä ei siis ole tiedossa, tulee ilmoittaa saatavan enimmäismäärä. Jos enimmäismäärääkään ei tiedetä, tulee ilmoittaa syy siihen.

Toiseksi valvontakirjelmässä on ilmoitettava saatavan peruste riittävästi yksilöitynä. Saatavan perusteen yksilöinnillä tarkoitetaan sen oikeussuhteen ilmoittamista, johon saatava perustuu. Tämä voi olla esimerkiksi vuokrasuhde. Kolmanneksi valvontakirjelmästä on ilmettävä koron peruste riittävästi yksilöitynä sekä aika, jolta korkoa vaaditaan.

Valvontakirjelmästä on käytävä ilmi myös vaaditaanko saatavalle etuoikeutta ja se, mihin vaatimus perustuu. Etuoikeutettuja saatavia ovat elatusapusaatavat sekä saatavat, joiden vakuutena on pantti- tai pidätysoikeus. Myös yrityskiinnityksen haltijalla on etusija suhteessa muihin velkojiin. Lisäksi valvontakirjelmässä on ilmoitettava tiedot panttioikeuden perustamisesta ja sisällöstä, jos velkojalla on velallisen omaisuutta saatavansa panttina.

Viimeiseksi valvontakirjelmässä on ilmoitettava velkojan nimi ja yhteystiedot sekä henkilö tai yksikkö, jolle konkurssivalvontaa koskevat tiedustelut voidaan osoittaa. Velkojan on myös täsmällisesti yksilöitävä pesänhoitajalle se sopimus, sitoumus tai muu kirjallinen todiste, johon velkoja vetoaa, ja se, mistä asiakirjat ovat saatavissa, jollei niitä toimiteta pesänhoitajalle.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]