Minilex - Lakipuhelin

Mitä tarkoittaa oikeustoimikelpoisuus?


» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Oikeustoimikelpoinen on täysi-ikäinen henkilö, jonka oikeustoimikelpoisuutta ei ole rajoitettu eli toisin sanoen hän ei ole edunvalvonnan alainen. Oikeustoimikelvottoman henkilön eli vajaavaltaisen puolesta toimii hänen edunvalvojansa.

Oikeustoimikelpoisen tekemät sopimukset ovat lähtökohtaisesti päteviä. Poikkeuksena tästä on tilanne, jossa henkilö ei sopimuksen tekohetkellä ole oikeustoimikelpoinen. Syynä tähän voi esimerkiksi olla hetkellinen psyykkinen häiriö tai jopa vahva humalatila.

Sen sijaan sopimukset, joissa osapuolena on ollut oikeustoimikelvoton, eivät tule päteviksi, vaikka toinen osapuoli ei olisi ollut oikeustoimikelvottomuudesta tietoinen. Poikkeuksina tästä ovat tilanteet, joissa vajaavaltainen tekee vähäisiä ja tavanomaisia oikeustoimia, jollaisia ovat muun muassa elintarvikeostokset. Tällöin merkitystä ei luonnollisestikaan ole sillä, onko toinen osapuoli tietoinen oikeustoimikelvottomuudesta, sillä vajaavaltainen on kyseisenlaisiin oikeustoimiin lain mukaan oikeutettu.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »