Minilex - Lakipuhelin

Liikehuoneiston vuokrasopimus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Liikehuoneiston vuokrasopimus on vuokrasopimus huoneistosta, jota pääasiallisesti käytetään liiketoimintaan. Liikehuoneiston vuokrasopimuksena ei pidetä siis vuokrasopimusta huoneistosta, jota ei pääasiallisesti käytetä liiketoimintaan. Elinkeinon harjoittamien asuinhuoneistossa ei tee täten huoneistosta liikehuoneistoa. Vuokrasopimuksen tärkein tehtävä on ilmaista osapuolten sopiman vuokra määrä sekä osapuolten velvollisuudet. Laki liikehuoneiston vuokrauksesta määrittää rajat sille, mitä vuokrasopimuksessa voidaan pätevästi sopia osapuolten välillä ja mitä oikeuksia osapuolilta ei voida vuokrasopimuksella poistaa.

Liikehuoneiston vuokrasopimus voi tietenkin olla joko toistaiseksi voimassa oleva tai määräaikainen. Määräaikaista vuokrasopimusta ei voi tehdä suulisesti, vaan kaikki suulliset sopimukset katsotaan toistaiseksi voimassa oleviksi. Vuokrasopimus kannattaa tietenkin aina tehdä kirjallisena, vaikka pakkoa siihen ei ole.

Vaikka liikehuoneiston vuokra ilmenee vuokrasopimuksesta, toinen osapuoli voi kuitenkin vaatia vuokran kohtuullistamista. Vuokrasopimuksella ei voida sopia, että toinen osapuoli ei voi vedota myöhemmin sopimuksen kohtuullisuuteen. Lähtökohtana on kuitenkin, että vuokrasopimus on sitova, minkä vuoksi se kannattaa tehdä huolella.

Liikehuoneiston vuokrasopimuksen olennainen kysymys on usein, että minkälainen kunnossapitovelvollisuus vuokralaisella asetetaan. Vuokrasopimuksella voidaan esimerkiksi määrittää, että kuuluuko tavanomainen liikehuoneiston kuluminen vuokralaisen vastuulle. Laista voidaan pitkälti poiketa näissä asioissa, mutta vuokralaisen sopimuksen purkuoikeutta ei voida kuitenkaan rajoittaa.

Liikehuoneiston vuokraa säätelevässä laissa on vähän pakottavaa oikeutta, minkä vuoksi monista lain säännöksistä voidaan poiketa vuokrasopimuksella. Laki ei esimerkiksi aseta mitään ehdotonta irtisanomisaikaa, vaan irtisanomisaika voidaan sopia lyhemmäksi kuin mitä se on laissa. Lain irtisanomisaikaa ja muita säännöksiä käytetään tietenkin, jos vuokrasopimuksessa ei ole nimenomaisesti toisin sovittu.

Asianajajamme auttavat mielellään liikehuoneiston vuokrasopimuksen laatimisessa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]