Minilex - Lakipuhelin

Liikehuoneiston vuokran kohtuullistaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Liikehuoneiston vuokraa voidaan kohtuullistaa, jos vuokralainen tai vuokranantaja vetoaa vuokran määräytymistä koskevaan ehtoon sillä perusteella, että se on kohtuuton ja täten mitätön sopimusehto. Käytännössä siis vuokranantaja voi vaatia vuokran korottamista ja vuokralainen alentamista. Vuokran muutoksesta voidaan tietenkin sopia osapuolten kesken, mutta riitatilanteessa tuomioistuimella on toimivalta ratkaista kohtuullistamiskanne. Kohtuullistamista ei voi kuitenkaan saattaa tuomioistuimen ratkaistavaksi vuokrasuhteen päättymisen jälkeen. Vuokranantaja ei saa irtisanoa vuokrasopimusta tuomioistuimen käsittelyn aikana, jos tuomioistuin ei erityisistä syistä anna siihen lupaa.

Jos tuomioistuin muuttaa vuokraa, tuomioistuimen on määrättävä, mistä ajankohdasta muutettua vuokraa aletaan maksamaan. Pääsääntönä on, että vuokrasopimuksen mukaista vuokraa maksetaan myös tuomion muutoshaun aikana. Jos tuomioistuin alentaa vuokraa, tuomioistuin voi määrätä, että vuokranantajan on palautettava jo perimäänsä vuokraa takaisin vuokralaiselle. Vuokranantaja ei voi joutua kuitenkaan palauttamaan vuokraa ajalta ennen kohtuullistamisvaateen esittämistä.

Kohtuullistaminen tulee usein kysymykseen, jos liikehuoneiston vuokran taso poikkeaa selvästi markkinoiden käyvästä vuokratasosta. Kohtuullistaminen on kuitenkin aina poikkeusratkaisu, koska lähtökohtana on, että tehtyjä sopimuksia noudatetaan. Suosittelen tämän vuoksi olemaan yhteydessä lakimieheen ennen kohtuullistamisvaateen esittämistä.   

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]