Minilex - Lakipuhelin

Huumausainerikoksen yritys rinnastuu täytettyyn tekoon

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikoslain 50 luvun 1 §:ssä säädetään huumausainerikoksena rangaistavaksi huumausaineen valmistaminen sekä tiettyjen kasvien ja sienten viljely, tiettyjen kasvien viljely käytettäväksi huumausaineena tai sen tuotannossa, huumausaineen kuljettaminen, huumausaineen levittäminen sekä sen hallussa pitäminen. Tästä rikoksesta voidaan tuomita sakkoon tai kahden vuoden vankeusrangaistukseen.

On tärkeää huomata, että jos yrittää tehdä huumausainerikoksen rinnastuu se täytettyyn tekoon. Eli jos vaikka yrittää hankkia huumausainetta, täyttää se huumausainerikoksen tunnusmerkistön.

Valmistamisella viitataan vuoden 1961 huumausaineyleissopimuksessa kaikkia menetelmiä, joilla huumausainetta voidaan saada aikaan. Tuotanto ei kuulu tähän edelliseen, vaan sillä tarkoitetaan huumausaineyleissopimuksen mukaan oopiumin, kokalehden, kannabiksen ja kannabishartsin erottamista kasveista, joista sitä voidaan saada.

Rikoslaissa on säädetty siitä, että kokapensasta, kat-kasvia tai Psilosybe-sieniä ei saa viljellä. Viljellä ei myöskään saa oopiumiunikkoa, hamppua tai meskaliinia sisältäviä kaktuskasveja.

Huumausaineiden salakuljetus on myös kielletty, eli se pitää sisällään maahantuonnin, maastaviennin, kuljettamisen tai kuljetuttamisen ja näiden tekojen yritykset. Kuljetuttamisella viitataan siihen, kun toista ihmistä käytetään huumemuulina saadakseen aineen perille.

Salakuljettamisen yrityksestä on kyse, kun esim. henkilö jää kiinni toisessa valtiossa yrittäen tuoda ainetta Suomeen. Jos puolestaan henkilö jää kiinni Suomen lentokentällä tullin toimesta katsotaan kuljetuksen ja hallussapidon täyttyneeksi.

Huumausainerikokset nähdään kansainvälisinä rikoksina. Eli rikoslain mukaan tämä tarkoittaa sitä, että rikos on tehty Suomen ulkopuolella ja sen rankaiseminen perustuu Suomea velvoittavaan kansainväliseen sopimukseen tai muuhun Suomea kansainvälisesti velvoittavaan säädökseen tai määräykseen. Tällöin sovelletaan Suomen lakia. Joten rangaistavaksi voisi tulla huumausaineiden kuljettaminen Hollannista Saksaan.

Salakuljettamisesta ei rangaista, jos teko ei ole ollut tahallinen. Eli esim. henkilön laukkuun on laitettu huumeita hänen tietämättään.

Kielettyä on huumausaineen myyminen, välittäminen, luovuttaminen toiselle tai levittäminen ja sen yritys. Levittämisen yrityksestä on kyse silloin, kun on esitetty myyntitarjous huumausaineesta ja hänellä on ollut tosiasiallinen mahdollisuus myydä huumausainetta. Levittämisestä on myös kyse silloin, kun tarjotaan huumausainetta tuttavalle. Henkilön ei tarvitse ottaa ainetta vastaan, ja tällöin täyttyy jo levittämisen yritys. Suomen laissa ei ole sallittua luovuttaa eteenpäin reseptilääkkeitä, kuitenkaan perheen sisällä tätä ei ole katsottu rangaistavaksi teoksi.

Välittämisellä tarkoitetaan huumausaineen toimittamista myyjältä tai muulta luovuttajalta hankkijalle. Välittämistä on mm. ostajan tai myyjän hankkiminen huumausaineelle.

Kiellettyä on rikoslain mukaan myös huumausaineen hallussapito ja sen hankkimisen yritys.

Hallussapidossa ei aineen tarvitse olla tekijän fyysisessä hallinnassa, vaan noutamisen mahdollisuus taikka määräysvalta siirtämisen suhteen riittää. Jos huumetta on hankittu seurueelle, syyllistyy hallussapitoon seurueen jokainen jäsen. Myös se henkilö voi syyllistyä hallussapitoon, jos hän säilyttää aineita käyttäjän puolesta. Jos hallussa on omaa käyttöä varten vähäinen määrä rangaistaan siitä yleensä huumausaineen käyttörikoksena, mutta jos tämäkin määrä luovytetaan toiselle on kyse huumausainerikoksesta.

Huumausaineen hankkimisen yrityksessä tulee ottaa huomioon kelvoton yritys ja satunnaiset syyt. Yritys ostaa henkilöltä joka ei myy huumeita, on kyseessä kelvoton yritys. Jos yritys epäonnistuu vain siksi, ettei henkilöllä sattunut olemaan huumeita myynnissä juuri sillä hetkellä, on kyse huumausainerikoksesta, joka on jäänyt täyttymättä vain satunnaisista syistä. Yrityksen katsotaan kattavan koko määrän mitä oli ollut tarkoitus hankkia.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]