Minilex - Lakipuhelin

Huumausaineen käsite ja luvanvarainen toiminta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Huumausaineiksi luetaan kansainvälisten sopimusten mukaiset aineet. Huumausaineella tarkoitetaan:

vuoden 1961 huumausaineyleissopimuksen listoihin I–IV kuuluvia aineita ja valmisteita

  • kuten kokaiinivalmisteet, heroiini, kannabis, metadoni, morfiini, oksikodoni, oopium, unikkouute;

psykotrooppisia aineita koskevan vuoden 1971 yleissopimuksen listoihin I–IV kuuluvia aineita ja valmisteita

  • kuten amfetamiinivalmisteet, meskaliini, diatsepaami, loratsepaami;

aineita, joiden valvontaan ottamisesta päätetään uusia psykoaktiivisia aineita koskevasta tietojenvaihdosta, riskienarvioinnista ja valvonnasta tehdyn neuvoston päätöksen 2005/387/YOS mukaisesti

  • kuten fluoriamfetamiini ja yleisesti uudet psykoaktiiviset aineet, uudet huumausaineet tai uudet psykotrooppiset  huumausaineet, joita ei ole lueteltu kahdessa edellä mainitussa kansainvälisessä sopimuksessa;

kat-kasvia (Catha edulis), meskaliinia sisältäviä kaktuskasveja ja Psilosybe-sieniä;

sekä sellaisia huumaantumistarkoituksessa käytettäviä aineita, jotka ovat terveydelle vaarallisia ja joista on tehty ilmoitus valvontaan ottamista varten c alakohdassa mainitun neuvoston päätöksen mukaisesti tai jotka ovat tällaisen aineen paikkaisomeereja taikka jotka ovat farmakologisilta ominaisuuksiltaan huumausaineeksi rinnastettavissa olevia lääkeaineita

Valtioneuvoston asetuksessa huumausaineina pidettävistä aineista, valmisteista ja kasveista (543/2008) luetellaan tyhjentävästi mitä pidetään huumausaineina.

Yleisesti huumausaineet jaetaan kolmeen ryhmään: lamaannuttaviin aineisiin, kuten opiaatit, kiihottaviin aineisiin eli stimulantteihin, kuten amfetamiini sekä aistiharhoja aiheuttaviin aineisiin, kuten LSD.

On myös olemassa muuntohuumeita, jossa muutetaan synteettisesti jonkin huumaus –tai lääkeaineen kemiallista kaavaa ja käyttäen sitä päihteenä. Tällainen merkitään valtioneuvoston kuluttajamarkkinoilta kiellettyjen psykoaktiivisten aineiden luetteloon tarkoittaen, että edellytetään vain sitä, että se saattaa olla terveydelle vaarallinen ja, sitä ei ole merkintähetkellä vielä katsottava huumausaineeksi.

Tulee myös huomata se, että huumausaineena voidaan käyttää lääkevalmisteita. Esim. väärinkäytettyinä rauhoittavat, uni –tai kipulääkkeet voivat aiheuttaa päihtymyksen ja riippuvuuden kaltaisen tilan.

Huumausainelain mukaan tietyt toimijat voivat harjoittaa luvanvaraisesti huumausaineen valmistusta, tuontia, vientiä ja käsittelyä Suomeen. Yksityinen elinkeinoharjoittaja, oikeushenkilö, yliopisto tai muu tutkimuslaitos voi saada luvan seuraavan kaltaiseen toimintaan:

1) lääkkeiden tuotantoon ja muihin lääkinnällisiin tarkoituksiin, jos toimija saa lääkelain nojalla tuoda Suomeen lääkkeitä;

2) huumausaineen toteamiseksi käytettävien aineiden, valmisteiden ja testijärjestelmien valmistukseen, tuontiin, vientiin tai käsittelyyn, jos ne sisältävät huumausaineita;

3) tieteelliseen tutkimukseen sekä lääkinnällisissä tarkoituksissa tapahtuvaan tutkimukseen, laadunvalvontatutkimukseen ja tuotekehittelyyn; tai

4) huumausaineen teolliseen käyttöön, jos aineen teollinen käyttö on huumausainelain 3 b §:n nojalla sallittu.

Lääkealan turvallisuus –ja kehittämiskeskus myöntää luvan huumausaineen valmistukseen, Suomeen tuontiin, Suomesta vientiin ja käsittelyyn. On olemassa tiettyjä edellytyksiä luvan saamiselle niitä ovat se, että henkilökuntaa ja vastuuhenkilöitä on tarpeeksi sekä laitteet, tilat ja välineet ovat asianmukaisia. Luvan hakijan, esim. yksityisen elinkeinoharjoittajan tulee olla täysi-ikäinen, rehelliseksi ja luotettavaksi tunnetta ja hän ei saa olla konkurssissa tai, että hänen toimintakelpoisuutta ei saa olla rajoitettu.

Huumausaineen valmistuslupa voidaan myöntää enintään 1 vuodeksi kerrallaan. Valmistuslupaa ei vaadita lääkelaissa tarkoitettujen lääkevalmisteiden valmistukseen. Huumausaineelle, jolla ei ole lääkinnällistä käyttöä, ei saa myöntää valmistuslupaa.

Yliopistot saavat valmistaa huumausainetta tieteellisessä tutkimuksessa käytettäväksi, jos laitoksella on käsittelylupa. Käsittelylupa myönnetään maksimissaan 3 vuodeksi kerrallaan.  

Lupa voidaan peruttaa määräajaksi tai kokonaan, jos huumausainelain velvoitteita tai kieltoja taikka lupaehtoja on olennaisesti rikottu. Myös lupa voidaan perua jos luvan myöntämiselle säädettyjä edellytyksiä ei ole enää olemassa, vastuuhenkilöä ei ole määrätty tai vastuuhenkilö vastuuhenkilö tai luvanhaltijan hallintoelimiin kuuluva henkilö ja toimitusjohtaja, avoimessa yhtiössä yhtiömies, kommandiittiyhtiössä vastuunalainen yhtiömies taikka yliopistossa tai muussa tutkimuslaitoksessa yksikön johtotehtävissä oleva on lainvoimaisella tuomiolla tuomittu sellaisesta rikoksesta, joka osoittaa hänen olevan sopimaton tehtäväänsä. Lisäksi lupaa haettaessa annetut tiedot ovat olleet huumausaineiden valvontaan liittyvien tietojen osalta olennaisesti virheellisiä.

On myös tiettyjä aineita ja valmisteita, jotka on vapautettu luvanvaraisuudesta ja kielloista. Näitä ovat mm. ensiavussa käytetyt lääkevalmisteet, eräät vuoden 1961 huumausaineyleissopimuksen listan III huumausainetta sisältäville lääkevalmisteille ja huumausainetta sisältäville huumausaineiden toteamisessa käytettäville aineille, valmisteille ja testijärjestelmille, joissa on huumausainetta vain vähän taikka joissa huumausaine on vaikeasti erotettavassa muodossa ja joihin voi liittyä aineen laajaan lääkinnälliseen käyttöön nähden vain vähäisenä pidettävä väärinkäytön vaara. Sama pätee myös sellaisille yhdistelmävalmisteille, jotka  sisältävät muuta psykotrooppista ainetta kuin psykotrooppisia aineita koskevan vuoden 1971 yleissopimuksen listassa I mainittua ainetta, tai valmisteille, jotka sisältävät 3 §:n 1 momentin 5 kohdan e alakohdassa tarkoitettua lääkeainetta. Kuluttajamarkkinoilta kiellettyjä psykoaktiivisia aineita saa tuoda tutkimustoimintaa varten, jos aineesta ja toiminnasta on tehty ennen maahantuontia ilmoitus Lääkealan turvallisuus –ja kehittämiskeskukselle. Henkilökohtaiseen käyttöön tulevia lääkevalmisteita varten ei tarvita lupaa, mutta tällöin tulee noudattaa mitä lääkelain 19 §:n säädetään.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]