Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja velallisen epärehellisyys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikoslain mukaan velallisen epärehellisyys on rikos. Velallisen epärehellisyyssäännöksellä suojataan velkojien varallisuutta. Velallisen epärehellisyys tarkoittaa sitä, että velallisesta tulee maksukyvytön tai hän oleellisesti pahentaa maksukyvyttömyyttään omalla toiminnallaan.

Maksukyvyttömyys tarkoittaa sitä, että velallinen on muuten kuin tilapäisesti kykenemätön maksamaan erääntyneitä velkojaan kohtuullisessa ajassa. Toisaalta maksukyvyttömyys voi tarkoittaa myös maksukyvyn puuttumista. Maksukyvyttömyys voidaan ymmärtää myös niin, että suuri osa velallisen erääntyneistä veloista jää maksamatta. Maksukyvyttömyyden oleellinen pahentaminen puolestaan tarkoittaa sitä, että velallinen pahentaa maksukyvyttömyyttään oleellisesti tilanteessa, jossa hän jo on maksukyvytön.

Jotta kysymys olisi velallisen epärehellisyydestä, velallisen on aiheutettava maksukyvyttömyytensä tai oleellisesti pahennettava sitä hävittämällä omaisuuttaan, lahjoittamalla tai muuten luovuttamalla omaisuuttaan ilman hyväksyttävää syytä, siirtämällä omaisuuttaan ulkomaille saattaakseen sen velkojien ulottumattomiin tai lisäämällä perusteettomasti velvoitteitaan.

Omaisuuden hävittäminen voi tarkoittaa omaisuuden fyysistä hävittämistä tai piilottamista mutta myös omaisuuden luovuttamista ilman hyväksyttävää syytä. Velvoitteiden perusteeton lisääminen voi tarkoittaa esimerkiksi varojen käyttämistä selvästi tappiolliseen liiketoimintaan. Velallisen epärehellisyydestä tuomitaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Velallisen epärehellisyydestä on syytä erottaa velallisen lailliset toimenpiteet taloudellisissa kriisitilanteissa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]