Minilex - Lakipuhelin

Korostuneen huolellisuusvelvollisuuden alue

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vahingonkorvausoikeudessa tuottamusvastuu kattaa sekä tahallisesti että huolimattomasti tai varomattomasti aiheutetut vahingot. Tietyillä elämänalueilla vahingonkorvausvastuu on kuitenkin aikojen kuluessa kehittynyt normaalia tuottamusvastuuta ankarampaan suuntaan perustumatta kuitenkaan täysin ankaralle vastuulle. Tällaista korvausoikeuden aluetta, joka muodostuu tuottamusvastuun sekä tuottamuksesta riippumattoman vastuun eli ankaran vastuun välimaastoon, voidaan nimittää korostuneen huolellisuusvelvollisuuden alueeksi.

Vastuun ankaroitumista on voitu havaita sekä sopimussuhteissa että sopimussuhteen ulkopuolisissa vahingonkorvaustilanteissa. Usein korvausvastuun ankaroituminen on myös liittynyt sellaisiin tilanteisiin, joissa vahingonkorvausvelvollisena on oikeushenkilö. Oikeuskäytännössä vastuun ankaroituminen on ilmennyt useilla eri tavoilla ja erilaisissa tilanteissa. Ankaroitumista on voinut tapahtua muun muassa siten, että vahingonkorvausvastuu on syntynyt, vaikka vahingon aiheuttanut laite tai muu vastaava tekijä on ollut ohjeiden mukainen ja viranomaisen hyväksymä.

Korostuneen huolellisuusvelvollisuuden tapauksessa on mahdollista, että vastuusta vapauttava lauseke tai vahingon kärsijän omaehtoinen vaaraan antautuminen ei ole ollut riittävä peruste vahingonkorvausvastuusta vapautumiselle. Korostuneen huolellisuusvelvollisuuden alue voi liittyä esimerkiksi erilaisten yleisötilaisuuksien järjestämiseen, satamien ja laivaväylien toimintaan sekä yleisten teiden ja katujen kunnossapitoon.

Korostuneesta huolellisuusvelvoitteesta on hyvä esimerkki myös kiinteistönomistajan vastuu kiinteistöllään tapahtuvista vahingoista. Kiinteistönomistajan vastuu on oikeuskäytännössä korostunut niitä kohtaan, jotka liikkuvat tai työskentelevät kiinteistöllä. Omistaja vapautuu vastuusta osoittaessaan, että vahinko on tapahtunut hänen vaikutusmahdollisuuksiensa ulkopuolisesta seikasta. Kyseessä on siis käännetty todistustaakka, sillä normaalin vahingonkorvausvastuun eli tuottamusvastuun tapauksessa  riittää, että korvausta vaativa osoittaa toisen huolimattoman tai tahallisen menettelyn.

Vaikka korostuneen huolellisuusvelvoitteen alainen vastuu todettaisiin, saatetaan vahingonkorvauksen määrää sovitella sen mukaan, miten vahingonkärsijä on itse myötävaikuttanut vahingon syntymiseen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Korostuneen huolellisuusvelvollisuuden alue sijoittuu yleisen, eli tuottamusvastuun sekä tuottamuksesta riippumattoman eli ankaran vastuun välimaastoon

Varoitukset

- Myös korostuneen huolellisuusvelvoitteen alaista vahingonkorvausta voidaan sovitella

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]