Minilex - Lakipuhelin

Vaarallisimpien vankien vapauttamisedellytyksiä selvitetään

Oikeusministeriö on asettanut työryhmän arvioimaan vaarallisimpien väkivaltarikollisten vapauttamista koskevaa lainsäädäntöä ja käytäntöjä. Työryhmän toiminta jatkuu 28. helmikuuta 2022 asti.

Elinkautisvankien vapauttamismenettelyn kehittämistarpeita on selvitetty jo vuoden 2019 lopussa valmistuneessa arviomuistiossa. Pelkkä elinkautisvankien vapauttamismenettelyn selvittäminen ei kuitenkaan riitä vaan elinkautisvankien lisäksi on tarpeen arvioida laajemminkin vaarallisimpien väkivaltarikollisten vapauttamismenettelyjä. Yleisen turvallisuuden kannalta ongelmallisina näyttäytyvät erityisesti ne vangit, joiden riski vakavien väkivaltarikosten uusimiseen on korkea.

Työryhmän tehtävänä on määritellä, miten on rajattava ne väkivaltarikoksista tuomittujen ryhmät, joita voidaan pitää erityisen vaarallisina, ja joihin on kohdistettava toimenpiteitä. Erityistä huomiota on kiinnitettävä vankeihin, joilla on päihdeongelmia, vaikea persoonallisuus- tai muu mielenterveyshäiriö tai jotka ovat erityisen tuen tarpeessa vapautuessaan. Työryhmän tulee lisäksi arvioida viranomaisten välisiä yhteistyökäytäntöjä vapauttamiseen liittyen. Työryhmän on selvitettävä, miten Suomen kaltaisten maiden lainsäädännössä on ratkaistu vaarallisten väkivaltarikollisten kohtelu seuraamusjärjestelmässä ja psykiatrisessa sairaanhoidossa. Arvioinnin lisäksi työryhmän on tehtävä tarpeelliset muutosehdotukset.

Työryhmän on toiminnassaan kiinnitettävä huomiota muun muassa lausuntopalautteeseen elinkautisvankien vapauttamista koskevasta arviomuistiosta. Lisäksi on huomioitava valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan hankkeet, jotka koskettavat aihepiiriä. Niistä ensimmäinen koskee mielentilatutkimusten määrän muutosten syitä ja seurauksia ja toinen vaarallisuuden ja väkivaltariskin arviointia. Tutkimusten on tarkoitus valmistua vuonna 2021.

[chatbot]