Minilex - Lakipuhelin

Syytteen vammantuottamuksesta saa nostaa vain, jos asianomistaja on ilmoittanut rikoksen syytteeseen pantavaksi

Vastaaja oli tuomittu Käräjäoikeudessa syyttäjän toissijaisen syytteen mukaisesti vammantuottamuksesta. KO:n mukaan vastaaja oli aiheuttanut A:lle ruumiinvamman huolimattomuudestaan. Ruumiinvamma ei ollut vähäinen. Vastaajan heittämästä posliinikupista oli osunut osia A:ta päähän ja olkapäähän. A oli saanut haavan ja turvotusta oikeaan silmäluomeen ja poskeen sekä vertavuotavan haavan olkapäähän vastaajan menettelyn seurauksena.

 

Vastaajan ja A:n välillä oli tehty sovittelusopimus asian sovittelun seurauksena. Molemmat olivat omien kertomustensa mukaan hankkineet tilanteeseen ulkopuolista apua. KO oli katsonut mainitsemiensa perusteiden mukaisesti oikeudenmukaiseksi seuraamukseksi 15 päiväsakon suuruisen sakkorangaistuksen.

 

Hovioikeudessa syyttäjä vaati syytettä vammantuottamuksesta hylättäväksi, sillä syyttäjällä ei ollut oikeutta syyttää vammantuottamuksesta. Tämä johtui siitä, ettei asianomistaja ei ollut vaatinut asiassa rangaistusta.

 

HO hylkäsi syytteet. Syyttäjä saa nostaa syytteen vammantuottamuksesta vain, jos asianomistaja ilmoittaa rikoksen syytteeseen pantavaksi. Tämä on määritelty Rikoslain 21 luvun 16 §:n 2 momentissa. Aineistoista kävi ilmi, ettei vastaajalle ollut vaadittu rangaistusta vammantuottamuksesta asianomistajan toimesta. Täten syyttäjällä ei ollut ollut oikeutta vaatia rangaistusta vammantuottamuksesta, joten syyte oli hylättävä ja vastaaja oli vapautettava hänelle tuomitusta rangaistuksesta.

[chatbot]