Minilex - Lakipuhelin

Ristiriitainen testamentti mitätöitiin: miniän haaveelle arvoasunnosta merinäköalalla ruma loppu

Varakkaan avioparin miljoonaomaisuudesta käyty testamenttiriita tuomioistuimissa johti testamentin julistamiseen pätemättömäksi.

Varakas aviopari teki keskinäisen testamentin jo 1980-luvulla. Pariskunnan yhteisenä tahtona oli, että pesän osakkaat, kaksi veljestä, saisivat lakiosan ja muu omaisuus jaettaisiin tasapuolisesti lapsenlapsille.

Mies kuoli muutaman vuoden kuluttua testamentin laatimisen jälkeen. Leskeksi jäänyt vaimo sairastui vakavasti 90 vuoden iässä, ja testamentista tehtiin uusia versioita. Viimeisten vuosien aikana testamenttia muutettiin peräti neljä kertaa.

Uusissa testamenttimääräyksissä toista veljestä ja tämän avovaimoa suosittiin huomattavasti toiseen veljeen verrattuna. Toinen veljeksistä olisi menettänyt yli puolen miljoonan euron arvoisen lakiosansakin. Kuolinpesän varallisuus oli runsaasti yli kaksi miljoonaa euroa.

Veljen lähipiiri vaati testamentin kumoamista. Toisen veljen avovaimo, joka olisi saanut uusimman testamentin mukaan käyttöoikeuden arvoasuntoon meren rannalla, kiisti kanteen ja vaati sen hylkäämistä.

Käräjäoikeus totesi testamentin pätemättömäksi. Käräjäoikeuden ratkaisun mukaan leskeksi jääneelle puolisolle oli viimeisinä elinvuosinaan määrätty edunvalvoja käräjäoikeuden päätöksellä. Testamentin laatimisen aikaan vanhuksella oli diagnosoitu muistisairaus ja lääkärinlausunnoissa todettiin, että vanhus oli kykenemätön hoitamaan taloudellisia asioitaan.

Testamentti oli epäloogisesti laadittu ja räikeässä ristiriidassa aiempien testamenttien kanssa. Hoitokodin johtaja, jossa vanhusta oli hoidettu testamentin tekemisen aikoihin, kertoi kuulemisessaan, ettei pitänyt vanhusta oikeustoimikelpoisena. Vanhuksen lähimuisti oli heikentynyt ja häntä piti avustaa kaikessa.

Käräjäoikeus päätyi ratkaisussaan siihen, ettei testamenttia ollut laatinut iäkäs äiti, vaan poika. Oikeuden mukaan vanhus ei ymmärtänyt testamentin merkitystä ja häneltä puuttui kelpoisuus sen tekemiseen.

Testamentti julistettiin pätemättömäksi, joten kanteen hävinnyt avovaimo joutui maksamaan kummankin osapuolen asianajokulut. Summa nousi noin 40 000 euroon, sillä asia käsiteltiin myös hovioikeudessa, joka pysytti käräjäoikeuden ratkaisun.

Milloin testamentti voidaan julistaa pätemättömäksi?

Suomen perintökaaren mukaan testamentti voidaan moitteen johdosta julistaa pätemättömäksi, jos testamentintekijä ei ole ollut kelpoinen määräämään jäämistöstään, testamenttia ei ole tehty laissa säädetyssä muodossa, jos testamentin tekemiseen on vaikuttanut mielisairaus tai muu sieluntoiminnan häiriö tai jos testamentin tekijä on pakotettu tekemään testamentti tai hänet on siihen taivutettu käyttämällä väärin hänen ymmärtämättömyyttään, tahdonheikkouttaan tai riippuvaista asemaansa. Testamentti voi tulla julistetuksi pätemättömäksi myös silloin, kun testamentintekijä on petollisesti vietelty tekemään testamentti tai jos hän on muutoin sillä tavoin erehtynyt, että se on määräävästi vaikuttanut hänen tahtoonsa.

Oikeustoimikelvoton henkilö ei voi tehdä pätevää testamenttia. Tässä tapauksessa muistisairaus oli sellainen ”sieluntoiminnan häiriö”, joka oli vaikuttanut testamentin tekemiseen olennaisesti.

Testamentin julistaminen edellyttää kuitenkin aina sitä, että testamenttia moititaan lainmukaisessa järjestyksessä.

[chatbot]