Minilex - Lakipuhelin

Rikosseuraamuslaitos: Suomen vankiloissa havaittu radikalisoituneita ihmisiä

Suomen vankiloissa oli Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) toimesta havaittu tammikuuhun 2018 mennessä yhteensä 112 väkivaltaiseen ekstremismiin liittyvää henkilöä. Tämä arvio ilmenee Etelä-Suomen rikosseuraamusalueen väkivaltaiseen ekstremismin ja radikalisoitumisen tunnustamisprojektin loppuraportissa. Havainnoista 76 liittyi radikaaliin islamismiin, 28 äärioikeistoon ja kahdeksan johonkin muuhun. Havainnot olivat pääasiassa Etelä-Suomen alueelta ja niistä 76 oli vankilassa tai valvotussa koevapaudessa. Osa havaituista vangeista oli radikalisoitunut jo ennen vankilaan tuloa. Lisäksi havaittiin henkilöitä, joilla oli kykyä ja tahtoa terroristiseen toimintaan.

Risen mukaan altistuminen aatteelle tai ideologialle tapahtuu usein toisen vangin tai vankilajengin vaikutuksesta. Karismaattiset johtohahmot radikalisoivat johdonmukaisesti muita vankeja. Radikalisoijat hakeutuvat yksinäisen vangin seuraan ja tarjoavat tälle suojaa, ohjausta ja näennäistä ystävyyttä. Katkeruuden on havaittu olevan selkein ja voimakkain tekijä radikalisaatiossa. Väkivaltaisilla ekstremisteillä ei ole Risen mukaan yhtä tiettyä profiilia eikä yhteistä määrittävää tekijää. He ovat omaksuneet tietyn ideologian ja ovat valmiita turvautumaan väkivaltarikoksiin tavoitteidensa ajamiseksi. Monet heistä toimivat aivan ”normaalisti”.

Risen mukaan tehokkain tapa hallita radikalismin ja väkivaltaisen ekstremismin aiheuttamia ongelmia vankiloissa on tällä hetkellä turvallinen laitossijoittelu. Tärkeintä on tunnistaa vangin radikalisoitumisriski mahdollisimman ajoissa ja sijoittaa haavoittuvassa asemassa olevat vangit erilleen vaikuttajista. Radikalisoitumisen ehkäisijänä toimii myös kokemus oikeudenmukaisesta kohtelusta ja osallistuminen mielekkääseen toimintaan vankeusrangaistuksen aikana.

Rise katsoo, että väkivaltaiseen käyttäytymiseen tulisi puuttua heti kurinpidollisin toimin ja sijoittaa vanki uudelleen. Risen raportin mukaan ekstremistivangeille räätälöityjä kuntouttavia toimia ei ole vielä olemassa Suomessa. Siinä kuitenkin ehdotetaan koulutuksen lisäämistä henkilökunnalle, eri kulttuurien ja kielten osaajien rekrytointia, panostuksia tiedonhankintaan vankiloissa sekä tietojen vaihtoon eri viranomaisten kesken.

[chatbot]