Minilex - Lakipuhelin

Rikosseuraamuslaitoksen tilastollinen vuosikirja julkaistu

Rikosseuraamuslaitos on julkaissut vuoden 2019 tilastollisen vuosikirjan. Vuosikirjasta saa ajankohtaisen kuvan Rikosseuraamuslaitoksen asiakas- ja vankimääristä sekä toiminnasta.

Väkivaltarikoksista tuomitut on suurin vankiryhmä, vaikka heidän osuutensa on laskenut 2010-luvun alkupuolelta lähtien. Vuonna 2019 väkivaltarikoksista oli tuomittu runsas kolmannes vangeista (21 % henkirikoksista ja 16 % pahoinpitelyrikoksista). On kuitenkin huomattava, että vuonna 2019 väkivaltarikoksista tuomittujen määrä väheni suhteessa edellisiin vuosiin.

Vankien päivittäinen keskimäärä on laskenut 2000-luvun puolivälistä lähtien. Vuonna 2019 kehityksessä on kuitenkin havaittavissa toisenlainen suunta, sillä vankien keskimääräinen vankiluku on kasvanut suhteessa edellisiin vuosiin. Vuonna 2019 vankeja oli päivittäin keskimäärin 2 952 eli noin 40 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Vankiluvun nousu johtuu pääasiassa tutkintavankien määrän lisääntymisestä. Tutkintavankien päivittäinen keskimäärä nousikin noin 17 % edelliseen vuoteen verrattuna. Kasvu johtuu erityisesti vuoden 2019 alussa voimaan tulleesta uudistuksesta, jonka seurauksena poliisin tiloissa säilytettyjen tutkintavankien määrä vastaavasti väheni. Vankeusvankien osalta on kuitenkin havaittavissa erisuuntainen kehitys, sillä vankeusvankien määrä väheni ja päivittäinen keskimäärä oli 2 247 vuonna 2019.

Myös huumausainerikoksista tuomittujen osuus on noussut. Vuonna 2019 näiden osuus kaikista vankeusvangeista oli runsas viidennes, joka on noin 21 % vankeusvangeista.

 

Yhdyskuntaseuraamusasiakkaiden määrä kasvussa

Vuonna 2019 yhdyskuntaseuraamusasiakkaita oli päivittäin keskimäärin 3 031 eli noin 2 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Yhdyskuntaseuraamusasiakkaiden määrä kääntyikin ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen nousuun. Nousu johtui paljolti yhdyskuntapalveluasiakkaiden määrän kasvusta, joka oli 7% edelliseen vuoteen verrattuna.  

Yhdyskuntapalvelussa yleisin päärikos on liikennejuopumus. Vuonna 2019 päättyneissä yhdyskuntapalveluissa liikennejuopumuksista tuomittujen osuus (42 %) oli kaksi prosenttiyksikköä pienempi kuin edellisenä vuonna. Seuraavaksi eniten oli omaisuusrikoksista (20 %) ja väkivaltarikoksista (14 %) tuomittuja. Yhdyskuntaseuraamusasiakkaista keskimäärin yli puolet on työttömänä.

 

Uusintarikollisuus on vähentynyt

Vapautuneiden vankeusvankien uusintarikollisuus on vähentynyt vuosina 2006-2014 vapautuneiden välillä noin 7 %. Suurin muutos on tapahtunut ensimmäistä kertaa vapautuneiden ja naisvankien uusimisessa. Viimeisinä tilastointivuosina uusiminen on vakiintunut noin 60 prosenttiin.

Keskeisimmät uusimista ennustavat tekijät ovat vangin rikoshistoria ja ikä: moninkertaisilla vangeilla riski syyllistyä uusiin rikoksiin on suuri ja nuoret palaavat vankilaan todennäköisemmin kuin vanhat. Sukupuolen vaikutus uusimiseen jää sen sijaan pieneksi.

 

Rangaistusajan keskipituus

Rangaistusajan keskipituus oli 10,9 kuukautta. Vankiloista vapautui vuonna 2019 kaikkiaan 5 807 vankia, joista vankeusvankeja oli 3 138, sakkovankeja 1 389 ja tutkintavankeja 1 280. Runsas 40 prosenttia vankeusvangeista (1 316) suoritti rangaistusta enintään kolme kuukautta ja 12 prosenttia yli kaksi vuotta. Ensikertaisten vankien osuus on ollut nousussa kymmenen viime vuoden aikana. Ensikertaisten vankien osuus onki noussut 32 prosentista 38 prosenttiin.

[chatbot]