Minilex - Lakipuhelin

Rikoksen uhreja ja todistajia suojaa Rikosuhripäivystyksen Visitor-hanke

Oikeudenkäynti ja asioiden läpikäyminen voi olla rikoksen uhrille kova ja raskas paikka. Rikoksen uhrin aseman parantaminen on menossa muutoksen suuntaan. Rikosuhridirektiivissä säädetään rikoksen uhrin oikeuksista, ja direktiivi onkin johtanut jo vuonna 2016 lakimuutoksiin, parantaen rikoksen uhrin asemaa. Lakimuutokset ovat koskeneet uhrin oikeuksia tietoihin, asiakirjojen käännöksiin ja suojeluun. Jokainen rikoksen uhriksi joutunut on oikeutettu kuulemaan mahdollisista palveluista ja saamaan ohjausta sitä tarvittaessa. Samalla poliisin velvollisuus ohjata rikoksen uhreja tukipalveluihin on vahvistunut. Myös rikosuhrimaksusta on säädetty laki. Uudenlaisella Visitor-hankkeella pyritään entisestään parantamaan rikoksen uhrien ja myös todistajina oikeudessa toimivien oikeusasemaa, ja tarjoamaan uhreille tarvittavaa tukea ja lisäämään tietoisuutta tukipalveluista. 

Rikosuhripäivystyksen kaavailemassa Visitor-hankkeessa on kyse koulutus- ja päivystysmallin kehittämisestä, jossa sosionomi- ja diakoniaopiskelijat päivystävät käräjäoikeuksissa ja antavat tukea oikeustapausten asianomistajille eli rikoksen uhriksi joutuneille sekä todistajille ja tarvittaessa heidän läheisilleen. Visitor-hanke on uudenlainen keino tavoittaa apua tarvitsevat ja lisätä tietoisuutta Rikosuhripäivystyksen palveluista. Hanke on kaksivuotinen (2016-2018) ja tehtäviin on koulutettu yli 100 opiskelijaa. 

Hankkeen toimintatavat tulevat sovellettavaksi kolmessa eri käräjäoikeudessa. Oulun, Pirkanmaan ja Vantaan käräjäoikeudet osallistuvat hankkeeseen. Koulutettavat toisen tai kolmannen vuoden opiskelijat ovat ammattikorkeakouluista Oulusta, Tampereelta ja Vantaalta. Tavoite on kuitenkin laajentaa hanke koko maahan. 

Visitor-päivystäjän on määrä antaa sellaista tukea, johon ei aikaisemmin ole kiinnitetty huomiota. Erityisesti keskitytään asianomaisen jaksamisen tukemiseen ja turvan ja tiedottamisen antamiseen. Päivystäjät saattavat auttaa myös oikeudenkäynnin käytännön asioissa, he varmistavat, että asianomainen on tietoinen oikeuksistaan. 

Hankkeen nähdään parantavan rikoksen uhrien ja todistajien oikeusasemaa

Päivystäjien tarjoama tuki on arvokasta. Todistajien asemassa konkreettinen vaikutus kohdistuu esimerkiksi todistamisen kynnyksen alentumiseen. Toiminnan on määrä myös jatkua hankkeen päättymisen jälkeen. Rikoksen uhrille oikeudenkäynti ja tuomioistuinkäsittely voi olla vaikeaa. Päivystäjien tarjoama tuki auttaa uhrien asemaa ja tavoittaa uusia asiakkaita, jotka eivät ole aikaisemmin hakeutuneet tarvitsemansa avun pariin. Hankkeessa on toteutettu myös käytännön ohjeita antava esite.

[chatbot]