Minilex - Lakipuhelin

Itsemääräämisoikeuden toteutumista sosiaali- ja terveydenhuollossa pyritään vahvistamaan lakiuudistuksella

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä on valmistellut sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaiden itsemääräämisoikeuden vahvistamista koskevaa lainsäädäntöuudistusta, jonka olisi tarkoitus tulla voimaan vuoden 2020 aikana. Hallituksen esitys olisi tarkoitus antaa eduskunnalle tänä syksynä.

Uudistusta valmisteltiin jo joitain vuosia takaperin, mutta silloin itsemääräämisoikeuslakia koskeva hallituksen esitys raukesi hallituskauden päättyessä. Nyt tarkoituksena olisi säätää uusi asiakas- ja potilaslaki, jossa yhdistyisivät potilaslaki ja sosiaalihuollon asiakaslaki. Potilaslaki ja sosiaalihuollon asiakaslaki kumottaisiin.

Uudistuksen keskiössä on yhä potilaan ja asiakkaan itsemääräämisoikeuden turvaaminen sekä itsemääräämisen rajoittamisen vähentäminen. Itsemääräämisoikeutta pyritään vahvistamaan esimerkiksi potilaan päätöksentekoa tukemalla, hoitotahdon laatimisella ja itsemääräämisoikeutta turvaavalla suunnitelmalla. Jos potilas tai asiakas ei ongelmitta pysty käyttämään itsemääräämisoikeuttaan, tulisi häntä ensisijaisesti auttaa käyttämään itsemääräämisoikeuttaan tuetun päätöksenteon kautta. Jos tuettu päätöksenteko ei tule kyseeseen, on potilaan tai asiakkaan tahtoa pyrittävä selvittämään etenkin hoitotahdon avulla.

Nykyisessä lainsäädännössä itsemääräämisoikeuden rajoittamista ja tukemista koskevat säännökset ovat hajautuneet eri lakeihin, ja eräissä tilanteissa, kuten vanhustenhuollossa, itsemääräämisoikeuden rajoittamisesta ei ole säädetty lainkaan. Jo olemassa olevat säännöksetkin vaatisivat ajantasaistamista, joka pyritään suorittamaan ehdotetulla lakiuudistuksella. Uudessa laissa säädettäisiin yleisistä edellytyksistä itsemääräämisoikeuden rajoittamistoimenpiteiden käyttämiselle, ja henkilöille, joiden itsemääräämisoikeus on pitkäaikaisesti alentunut, taattaisiin oikeus erityiseen suojeluun.

[chatbot]