Minilex - Lakipuhelin

Hovioikeus muutti poliisia kohti ajaneelle annetun 1 vuoden 10 kuukauden rangaistuksen ehdolliseksi yhdyskuntapalvelulla

Oulun käräjäoikeus oli tuominnut 1 vuoden ja 10 kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen tekohetkellä alle 18-vuotiaalle, joka oli kohdistanut ylinopeutta ajaessaan autonsa piikkimattoa levittämässä ollutta poliisia kohti. Noin 40 metriä (1 sekunti 120 km/h nopeudessa) ennen poliisia, oli nuori kohdistanut autonsa poispäin poliisista. Käräjäoikeus katsoi tuomioksi ehdottoman vankeusrangaistuksen virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, ylinopeudesta ja laittomasta uhkauksesta. Rovaniemen hovioikeus katsoi, ettei asiassa ollut niin painavia seikkoja, että ehdoton vankeus olisi tuomittavissa. Hovioikeuden tuomiona ehdollinen rangaistus taasen ei olisi ollut riittävä rangaistus tekoon nähden, joten oheisseuraamuksena tuomittiin yhdyskuntapalvelusta.

Rikoslain mukaan yli kahden vuoden vankeusrangaistuksista voidaan tuomita vain ehdotonta vankeutta. Se, että rangaistuksena on miltei kahden vuoden vankeusrangaistus, puoltaa ehdottomuuden puoleen. Hovioikeuden mukaan alle 18 vuotiaana tehdyistä rikoksista useimmiten tuomitaan ehdollista vankeutta, vaikka tuomio olisikin lähellä kahta vuotta. Vain painavista syistä alle kahden vuoden tuomio voidaan tuomita ehdottomaksi vankeusrangaistukseksi. Painavia syitä ovat lainsäätäjän mukaan rikoksen vakavuus ja tekijän menettelyn moitittavuus. Nuorten osalta näitä painavia syitä on Korkeimman oikeuden oikeuskäytännössä tulkittu ahtaasti siten, että vain harvoissa tapauksissa alle kahden vuoden tuomio tuomitaan ehdottomaksi. Pääsyyksi on katsottu, että ehdoton vankeusrangaistus on nuoren kehitysasteelle haitallista.

Hovioikeus katsoo kuitenkin ehdollisen vankeusrangaistuksen olevan kokonaisuudessaan riittämätön rikoksen vakavuuteen ja tekijän menettelyn moitittavuuteen nähden. Hovioikeus täten tuomitsi oheisseuraamuksena yhdyskuntapalvelua, johon vaaditun seuraamusselvityksen mukaisesti syytetty on kelvollinen osallistumaan.

Valituslupa ja valitus Korkeimpaan oikeuteen on tehtävä 22.6.2018 mennessä, tai hovioikeuden tuomio jää pysyväksi. Mikäli Korkein oikeus ei myönnä valituslupaa, jää hovioikeuden tuomio tällöin pysyväksi ja saa siten lainvoiman.

 

Asiasta ensiksi uutisoi Edilex-lakipalvelu

[chatbot]