Minilex - Lakipuhelin

Hovioikeuden tuomio: Työnantajalla oli oikeus irtisanoa työsuhde ilman varoitusta ja mahdollisuutta korjata menettely

Vaasan hovioikeus antoi 23.5.2018 tuomion työsuhteen irtisanomista koskevassa asiossa. Hovioikeus katsoi, että työntekijän rikkomuksiä oli pidettävä kokonaisuutena arvioituna niin vakavina, että työnantajalla oli ollut oikeus irtisanoa työntekijän työsuhde ilman varoitusta ja mahdollisuutta korjata menettely. Hovioikeus kumosi käräjäoikeuden tuomion.

A oli vastoin yhtiön ohjeistusta ja ilman erillistä lupaa esimieheltä tehnyt äitinsä kanssa Mazda-kaupan ja isänsä kanssa kauppoja useista autoista. A oli myös ottanut vastaan 300 euron arvoisen sponsorituen yhtiöltä, jonka kanssa hän oli tehnyt tukkukauppaa työnantajansa lukuun. Näillä teoillaan A oli toistumiseen rikkonut työnantaja D Oy:n ohjeita. A ei ollut yhtiössä tavallisen työntekijän asemassa vaan esimiesasemassa, joka edellytti erityistä luotettavuutta. Hovioikeus näin ollen katsoi, ettei D Oy:ltä voitu kohtuudella edellyttää varoituksen antamista ja mahdollisuutta korjata menettelyä ennen irtisanomista.

Hovioikeus määräsi kummatkin asianosaiset itse vastaamaan oikeudenkäyntikuluistaan. A:n työsuhde oli irtisanottu palaverissa, jonka tarkoitukseksi oli ilmoitettu vaihtoautokauppa. Näin ollen A ei ollut voinut varautua siihen, että hänet irtisanottaisiin palaverissa. Tästä johtuen hovioikeus katsoi, että A:lla oli ollut perusteltu syy kanteen nostamiseen. A oli voittanut kanteensa käräjäoikeudessa. Hovioikeudessa katsottiin, että puhelimitse käräjäoikeudessa kuultujen todistajien kuuleminen oli vaikeuttanut asian selvittämistä käräjäoikeudessa. Hovioikeus katsoi, ettei ollut kohtuullista velvoittaa A:ta vastaamaan D Oy:n oikeudenkäyntikuluista.

Hovioikeuden tuomio ei ole vielä saanut lainvoimaa. Määräaika valitusluvan hakemiseen ja valituksen tekemiseen päättyy 23.7.2018.

 

 

 

 

 

    [chatbot]