Minilex - Lakipuhelin

Hallitus esittää ulosottolaitoksen organisoimista yhdeksi virastoksi

31. toukokuuta hallitus antoi esityksen uloston uudistamiseksi, jonka osana ulosottolaitos organisoitaisiin uudelleen. Valtakunnanvoudinvirasto ja 22 ulosottovirastoa muodostaisivat jatkossa yhden valtakunnallisen viraston, ulosottolaitoksen. Tällä tavoitellaan ulosottotoimen tuottavuuden ja taloudellisuuden parantamista ilman, että oikeusturva vaarantuisi. Organisaation yksiportaisuudella haetaan olemassaolevien resurssien tehokkaampaa ja joustavampaa käyttöä keskittämällä toimintojen johtamista. Uudistus tulisi voimaan vuonna 2019.

Vuonna 2016 ulostoton kautta perittiin yli miljardi euroa erilaisia velkojien saatavia. Tästä summasta noin 420 miljoonaa euroa oli valtion saamisia. Ulosotolla on siten merkittävä yhteiskunnallinen rooli niin valtiontalouden kannalta kuin myös yleisemmän velkavastuun toteutumisessa. Uudistuksella halutaan varmistaa, että ulosottotoimi toimisi tehokkaasti ja laadukkaasti myös jatkossa julkisen sektorin säästötoimista huolimatta. Myös tasapaino oikeusturvan toteutumisessa velallisen ja velkojan välillä tulisi pystyä turvaamaan.

Esityksellä ei muutettaisi ulosottomiesten asemaa itsenäisinä lainkäyttöviranomaisina. Ulosottolaitoksella olisi hallinnosta huolehtiva keskushallinto, jota johtaisi valtakunnanvouti vastaavasti kuin nykyäänkin on valtakunnanvoudinvirastolla. Apulaisvaltakunnanvouti toimisi valtakunnanvoudin apuna ja molemmilla olisi ulosottomiehen asema. Ulosoton täytäntöönpanotehtävät jaettaisiin uudelleen asian laadun ja vaativuuden mukaan eri henkilöstöryhmille. Täytäntöönpanotehtävät jakautuisivat perustäytäntöönpanoon, laajaan täytäntöönpanoon ja erityistäytäntöönpanoon. Perustäytäntöönpanoon kuuluisivat rutiiniluonteiset asiat ja laajaan täytäntöönpanoon vaativat ja enemmän harkintavaltaa sisältävät asiat. Erityistäytäntöönpano vastaisi nykyistä erikoisperintää. Perus- ja erityistäytäntöönpanon asiat käsiteltäisiin valtakunnallisesti, kun laaja täytäntöönpano taas alueellisissa ulosottoyksiköissä. Uudistus ei välittömästi vaikuttaisi henkilöstön määrään, mutta palveluksesta poistuvien henkilöiden tilalle ei välttämättä palkattaisi uutta henkilöä.

Mahdollisen ulosottolaitoksen toimipaikoista säädettäisiin myöhemmin oikeusministeriön asetuksella. Päätökset toimipaikkoihin liittyen tehdään vuoden loppuun mennessä.
 

[chatbot]